Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odmjeravanje snaga na 64 polja

Šahovska sekcija u HKUD-u Vladimir Nazor aktivna je od osnutka udruge. Uvijek je u Nazoru bilo vrsnih šahista, ali je za sam početak šahovskih aktivnosti u Nazoru zaslužan Petar Carev. Šahiste amatere naučio je da se šah ne igra srcem već glavom, a da bi im bilo lakše ući u tajne šaha u udrugu su tjedno stizala čak tri šahovska časopisa. Zainteresirani su imali i šahovsku poduku i to od vrsnog šahista kakav je bio Carev, koji je kraj svoje šahovske karijere završio sa zvanjem majstora. Igrao se šah i nakon njegova odlaska, a zanimljiv je podatak da je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća najaktivnija sekcija Društva bila upravo šahovska. Danas šahisti nisu najaktivnija sekcija udruge, ali daleko od toga da u Nazoru više nema šahista i šahovskih turnira. Redovito se organiziraju dva – Memorijal prof. mr. Franja Matarić i Božićni turnir. A ono što odavno priželjkuje pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić je susret i ukrštanje snaga na 64 crno-bijela polja sa šahistima Zrinjskog iz Subotice. Poznat po tome da ne odustaje lako od svojih zamisli uspio je i u tome, pa su gosti Nazora bili šahisti iz Subotice. Jesu li gosti sračunato došli u slabijem sastavu, je li domaćinima sudac bio naklonjeniji ili ih je jednostavno »išlo« tog dana, tek rezultatski gledano domaćinima je pripala titula pobjednika. Oni će, pak, reći da to uopće nije važno i da je mnogo značajnije to što su dvije šahovske ekipe organizirale jedno druženje i načinile početne korake buduće suradnje.

Nisu se borili za rezultat, ali...

Dok su šahovske partije u tijeku, šahisti ne vole da ih se uznemirava, pa sam prve razgovore obavila s onima koji vode te dvije ekipe – predsjednikom HAŠK-a Zrinjski Marinkom Mikovićem i pročelnikom sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor Pavlom Matarićem. 
»Dogovarali smo ovaj susret dvije godine i konačno ga i realizirali. Ovo je naš prvi susret i nadam se da je to samo jedan od naših budućih susreta i druženja. Sada smo mi na potezu i očekujemo Nazorove šahiste kod nas u Subotici«, kaže Miković. 
Klub na čijem je čelu natječe se u Općinskoj ligi Subotice. U Sombor, kao dobri gosti, nisu došli u najjačoj šahovskoj postavi, ali to ne znači da se nisu do kraja borili za poene. 
»Još uvijek se igra i ono što sam do sada vidio mogu reći da su domaćini dobri, a kakav će rezultat na koncu biti i nije najvažnije. Na ovakvim susretima ja uvijek kažem da tu nema pobijeđenih i poraženih, bitno je da se susrećemo, da se naša zajednica ujedinjuje. Nije samo politika ta koja može okupiti, ujediniti zajednicu već i ovakvi kontakti čine mnogo na povezivanju udruga i pojedinaca iz zajednice«, kaže Miković.
Majstorski kandidat Antal Hegediš, aktivni šahist HAŠK-a Zrinjski je sedam godina, a u Somboru je bio u ulozi kapetana ekipe.
»Volimo se družiti i česti smo gosti u Hrvatskoj – Vinkovcima, Osijeku, Đakovu… Volimo otići u goste, ali i biti dobri domaćini. A večeras? Što da kažem? Ipak je domaćin domaćin. Pobijedili su, ali su i bili jača ekipa. Nema to veze, ovo je bio prijateljski susret i rezultat je tu najmanje bitan«, kazao je Hegediš i pojasnio da je svaki igrački par igrao po dvije partije, a parovi su bili sastavljeni prema jačini igrača, tako da su protivnici bili koliko-toliko ravnopravni. A konačni rezultat (makar on i ne bio važan) bio je 6:3 i u drugom krugu 61/2 : 21/2.

... pobjeda ide domaćinima

Na kraju susreta domaćinima i pročelniku sportske sekcije ostalo je dvostruko zadovoljstvo – ispunila im se želja da ugoste šahiste Zrinjskog i još ono čemu su se potajno nadali, da dominiraju na šahovskom polju. 
»Sudjelovalo je devet njihovih i devet naših šahista, a igralo se dvokružno. Znam da oni nisu došli u najjačoj postavi, ali godi kada kažu da su i naši igrači dobri i da su ih ovoga puta nadigrali. Očekujemo sada poziv za uzvratni posjet, a kada će to biti još ne znamo. Nama je važno da možemo u povijest igranja šaha u Nazoru upisati i da smo igrali s HAŠK-om Zrinjski«, kaže Matarić i na kraju nije odolio još da doda »i da smo ih nadigrali«. 
Kapetan Nazorovih šahista Josip Ivkić na pitanje kakvi su bili protivnici kaže kratko »vidi se iz rezultata«. 
Ali, nisu gosti zamjerili domaćinima na šahovskoj sreći i susret je završen zajedničkim druženjem. Gosti nisu zamjerili, ali su obećali da neće zaboraviti ovaj dan i izgubljene mečeve, pa Nazorove šahiste čekaju na novom susretu u Subotici. Prijateljskom, naravno. 
Z. V.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika