Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Domaće zadaće i za učitelje

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva u Subotici 27. i 28. listopada održana je prva Jezična radionica, koja je namijenjena odgajateljima i učiteljima koji rade na hrvatskom jeziku, kao i onima koji drže nastavu »Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture«. Ove radionice odvijaju se u prostorijama dječjeg vrtića »Marija Petković«. 
Cilj radionica je upoznavanje sa specifičnostima u hrvatskom jeziku, s novinama i posebnostima, zatim usporedbe hrvatskog i srpskog jezika, pravopis hrvatskog jezika i, naravno, upoznavanje sa samim jezikom. 
ZADACI RADIONICE: Zamišljeno je ciklus da budu ove radionice, te je druga po redu ovakva radionica održana 3. i 4. prosinca. Tema je ovoga puta bila  »Dijalekti hrvatskoga jezika«, štokavski, kajkavski i čakavski. Predavač je kao i prvi puta bio mr. Petar Vuković. U svakoj radionici postoje jezične vježbe, na kojima se rade osnovne stvari koje su za ovo područje od izuzetnog značaja. Naime, ponuđene su riječi na srpskom jeziku, a zadaća sudionika seminara je da te zadane riječi prevedu na hrvatski jezik. »Osim rada za vrijeme radionica svaki puta dobijemo i domaću zadaću – napišemo esej, u kom se treba da se izražavati hrvatski i paziti na pravopis. Trudimo se hrvatski izražavati, pravilno govoriti i koristiti se hrvatskim pravopisom. Naravno, sve ovo što naučimo na seminaru je najbitnije je primijeniti i u praksi, te da djeca od nas mogu čuti pravilan način govora. Nije bitno  govoriti pravilan hrvatski jezik u potpunosti, jer je to relativno i u Zagrebu, ima više načina na koji se govori, ali je svakako bitno  pravilno izabrati ono što ćemo prezentirati djeci i s djecom raditi. U samom govoru ne trebamo mi na ovom području govoriti naglaskom kojim se govori u Hrvatskoj, nego trebamo zadržati svoj identitet, ali na pravilan način. Ono što je još bitno u našem radu s djecom je što prirodnije govoriti, jer djeca uče ono što doživljavaju, ono što čuju. Ove radionice će mnogo pomoći svima nama, odgajateljima i učiteljima, a svakako i djeci s kojom radimo« kazala je Marina Piuković, odgojiteljica u vrtiću »Marija Petković«. Sljedeća ovakva radionica se priprema za 14. i 15. siječnja. Kao i dosada, predavač će biti mr. Petar Vuković. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika