Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I poljoprivreda je u tranziciji

Pedesetogodišnja »tradicija«, da se žito »predaje«, a ne »prodaje«, pa da plaćanje ovisi o dobroj volji onoga tko je žito »preuzeo«, ove je godine zagorčala život poljoprivrednicima u Severnoj Bačkoj. 
Na skupu održanom u Maloj Bosni u organizaciji G17 Plus gdje je ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Dulić Marković predstavljala Strategiju poljoprivrede Srbije ovog ministarstva, pred brojnim poljoprivrednicima, kao aktualna tema se nametnulo pitanje neplaćanja žita, koje je trenutno najbolnije za jedan broj poljoprivrednika, koji su po inerciji predavali žito, ne vodeći računa o tome što potpisuju i ne tražeći garancije da će im žito biti plaćeno po obećanoj cijeni.
Upravo svi ovi problemi trebali bi biti prevladani strategijom ministarstva, kojom se centralno planirana poljoprivreda transformira u tržišno orijentiranu. Osnovni ciljevi ove strategije su razvijanje efikasnog poljoprivrednog sektora koji se može takmičiti na svjetskom tržištu, osigurati da hrana zadovoljava potrebe potrošača u pogledu kvalitete i sigurnosti, osigurati podršku životnom standardu za ljude koji ovise o poljoprivredi, a nisu u stanju da svojim razvojem prate ekonomske reforme, podržati održivi razvoj sela, sačuvati prirodnu okolinu, jednom riječju, to je strategija koja je orijentirana prema europskim integracijama, koja treba poljoprivredu osposobiti da bude konkurentna, kako ekonomija države ne bi bila uništena poplavom uvoznih roba. 
Ova strategija za poljoprivrednike nudi tri opcije – mogu nastaviti da se bave poljoprivredom na tradicionalan način, dok će proračun domaćinstva dopunjavati zaradama na nekom drugom poslu, mogu intenzivirati proizvodnju i povoditi se zahtjevima tržišta za skupljim proizvodima, kao što su voće i povrće i tako zaraditi mnogo veći dohodak s iste površine, ili mogu povećati svoju zemljišnu površinu i na taj način dobiti prihvatljivi dohodak, proizvodeći osnovne proizvode kao što su pšenica, mlijeko ili govedina. Međutim četvrta opcija, da se nastavi proizvoditi na tradicionalan način nadajući se velikoj podršci od države, je opcija koju Srbija danas sebi ne može priuštiti, kaže se u Strategiji. 
Na žalost, iako ima primjera preorijentiranja poljoprivrednika i mijenjanja navika, još uvijek prevladava upravo ova četvrta opcija pa se akcije ministarstva teško ostvaruju, među njima recimo akcije registracije poljoprivrednih gazdinstava, koja je nužna kako bi se uvelo reda u poljoprivredu. Osim toga, rekla je ministrica, nužno je napraviti mehanizme koje će imati poljoprivredni proizvođači a ne trgovci, a za to je između ostalog nužno da se poljoprivrednici organiziraju i udružuju ne samo kad se blokiraju putovi, već i kod svih pitanja koja se mogu samo zajednički rješavati.                                 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika