Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pred­sto­ji mo­der­ni­za­ci­ja pro­gra­ma stran­ke

Analiza proteklih izbora i učinaka tih izbora, kad je u pitanju udio u izvršnoj vlasti na lokalnoj i pokrajinskoj razini, bila je središnja tema Treće sjednice Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održane u petak 3. studenoga u Novoj zgradi Općine Subotice. 
Većina govornika se, ipak, manje osvrtala unazad, ističući, kako je neophodno definirati strategiju djelovanja za sljedeći period, kako na razini stranke u cjelini, tako i u pojedinim lokalnim samoupravama, te je na kraju sjednice predsjednik DSHV-a Petar Kuntić najavio skoro donošenje platforme stranke, kojom će se postojeći program stranke dopuniti i modernizirati. Početak i kraj sjednice obilježila su pitanja odnosa DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u samom tijeku sjednice pitanja odnosa DSHV-a i koalicijskih partnera prije svega Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke, te pitanje odnosa matične države prema političkoj stranci vojvođanskih Hrvata. 
KOALICIJSKI PARTNERI: Sumirajući rezultate izbora i formiranja općinskih vlasti centralno izvješće je podnio potpredsjednik DSHV-a Josip Gabrić, dok su Martin Bačić, Joza Kolar, Ivica Kozbašić, Zdenka Popov i Petar Kuntić podnijeli izvješća za Suboticu, Sombor, Apatin, Novi Sad i AP Vojvodinu. U svakom mjestu brojnost i položaj Hrvata je drugačiji, a isto tako i formirane koalicije, te su pitanja budućih odnosa s koalicijskim partnerima dominirala u raspravi, tim više što su upravo sada u tijeku dogovori oko formiranja upravnih odbora u javnim poduzećima, koji osobito u Subotici dovode i do određenih zategnutosti među koalicijskim partnerima. 
Prema Josipu Gabriću suradnja s Demokratskom strankom u Somboru i Apatinu je jako dobra, ali se to ne bi moglo reći za Suboticu, jer je subotička organizacija stranke odstupila od postignutog dogovora na pokrajinskoj razini. Sa Savezom Mađara Vojvodine predizborni je dogovor bio uspješan, te je potpisan predizborni koalicijski sporazum, a ova stranka je u situaciji, kada je DSHV bio bez novaca u predizbornoj kampanji, pomogla i u financiranju promidžbe. Gabrić je istaknuo, kako je zahtjev subotičkog DS-a da se ide pod njihovim imenom na izbore značio gubljenje identiteta stranke, te je zapitao »Zašto se Srbi ne zalažu za građansku opciju u Hrvatskoj ili na Kosovu, već se tamo njihovi predstavnici zalažu za nacionalna prava njihove zajednice?« 
SUBOTIČKA PREVIRANJA: Martin Bačić je, govoreći o subotičkim previranjima kazao, kako će u poslijeizbornoj koaliciji SVM-DSHV-LSV s jedne strane te DS-G17 Plus s druge strane, uvijek postojati dva tabora i da je u Subotici »nezgodna situacija« prije svega kad su u pitanju upravni odbori javnih poduzeća, te je izrazio strepnju, hoće li koalicija »izdržati« ove izazove. 
Glede pitanja jednog mjesta u Općinskom vijeću, koje je bilo garantirano DSHV-u, a kasnije je prepušteno SVM-u, i koje je izazvalo sumnje u »vjernost« dugogodišnjeg koalicijskog partnera, Bačić je kazao kako je to mjesto savjetodavnog karaktera, te da je umjesto toga dobiveno mjesto načelnika u upravi koje je sigurnije, te je dodao kako se »ovoga puta Mađari stvarno zalažu da nam pomognu te su i u upravnim odborima ponudili jedno mjesto više«. 
Franjo Vujkov je pak iznio kako je rezultat DSHV-a zadovoljavajući, ali da je mogao biti i bolji, te je kazao kako je »ozbiljan propust što nemamo plan, strategiju djelovanja u Općini Subotica. Imamo prava i institucije i trebamo se koncentrirati na korištenje tih prava, ali nam nedostaje platforma, a Predsjedništvo DSHV-a smo stavili u aut«. Osim toga izrazio je razočaranje »koalicijskim partnerom SVM-om jer je s njima potpisan koalicijski sporazum, a oni su kasnije ušli u trgovinu s DS-om i G17 Plus, koji su ih ‘pritisli’ da dobiju 40 posto od svih funkcija«, te je ustvrdio da je DSHV marginaliziran na lokalnoj razini »što nam daje slobodu da se unutar koalicije ponašamo prema svojoj savjesti«. 
U Somboru DSHV, DS i SVM tvore oporbu u skupštini »jer su se neprincipijelno udružile stranke dijametralno suprotnog programa što je neprihvatljivo za nas«, rekao je Kolar, i dodao da su »djelomično zadovoljni« jer u Općinskom vijeću imaju jednog člana, »ali smo nezadovoljni što nismo dobili mjesto dogradonačelnika«. 
Ivica Kozbašić je iznio, kako je katastrofalno niska izlaznost u Sonti doprinijela tome, da su u Apatinu preuzeli vlast socijalisti i radikali, te je rekao da je u Sonti DSHV trebao izići samostalno a ne na listi DS-a. Predsjednica MO Petrovaradin Zdenka Popov iznijela je iskustva iz predizborne promidžbe u Novom Sadu, te je rekla da se u ovom gradu namjerava ojačati podružnica i da će se u tom cilju zatražiti od gradonačelnice Maje Gojković prostor za rad, budući da sada koriste prostorije SVM-a.
STRANKA I VIJEĆE: Odnosi između DSHV-a i HNV-a od samog su početka formiranja Vijeća bili manje-više zategnuti, ali se u posljednje vrijeme pokušavaju »relaksirati«, no još uvijek je »bolna točka« za DSHV sastav Izvršnog vijeća HNV-a, u kojem nema svojih kadrova, te postoje određeni nesporazumi oko usuglašenog djelovanja obje institucije. Iako je većina govornika iskazala želju da nestanu podjele u Vijeću, ipak nije izostalo nekoliko kritika na račun rada Vijeća. Joza Kolar tako smatra da se ne može olako prijeći preko nekih stvari i zatražio »pismeni trag« o odlasku predstavnika HNV-a u Hrvatsku u povodu uspostavljanja bolje gospodarske suradnje s matičnom državom, dok je Martin Bačić predložio da se uputi pismo HNV-u kojim se traži da se pitanje znamenja hrvatske nacionalne zajednice riješi. 
Osim toga, Bačić i Antun Merković uputili su zamjerke HNV-u, prije svega predsjedniku, što nije podržao DSHV u predizbornoj kampanji, pri čemu je, kako je rekao Bačić, »jedino Lazo Vojnić Hajduk smogao snage podržati DSHV«, dok je Bela Lipozenčić ustvrdio da »HNV želi biti apsolutni gospodar svega, zanemarujući izraženu političku volju građana«, te da »A i B struje, kao nasljednici dviju stranaka, odnosno dviju političkih opcija, i dalje postoje«. Prema Kolaru nekoliko istupa HNV-a su bili na štetu Hrvata, međutim on smatra da nije ovdje riječ o dvije političke opcije već o pojedinačnim sujetama – »da budem ja prvi, a ne ti« te je poručio da »kolo vodi tko je bolji igrač, a ako netko ne radi kako treba, treba ga promijeniti«.
Predsjednik Kuntić je, izražavajući volju za objedinjavanjem napora dviju institucija, kazao: »Na samom početku bilo je određenih nesporazuma između stranke i Vijeća, ali je dogovorena bolja suradnja, a interesi nam moraju biti zajednički i istovjetni a nikako različiti.« Kuntić je također pojasnio da postoje pozitivni pomaci u suradnji, te da je na njegov zahtjev predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk dostavio prijedlog prioriteta u hrvatskoj zajednici, što može biti ugrađeno u buduću platformu stranke, na čijem bi ostvarivanju radile obje institucije u skladu sa svojim ingerencijama.              
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika