Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sla će bi­ti, ide­ja ima

Poslije dr. Jasmine Kovačević Čavlović, na čelno je mjesto Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici došao profesionalni diplomat Davor Vidiš, rodom s Pelješca, kojega mnogi predstavnici i čelnici hrvatskih institucija u Vojvodini poznaju od ranije, iz vremena kada je bio diplomatski savjetnik, te otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Beogradu. Poznavanje ovdašnjih prilika i upućenost u organiziranost hrvatske zajednice na prostoru koji je pod jurisdikcijom subotičkog konzulata, u svakome slučaju bit će novom generalnom konzulu od velike koristi i omogućit će intenzivniju i kvalitetniju suradnju.
Odmah po dolasku u Suboticu, upriličio je mnoštvo susreta kako bi upoznao predstavnike društvenog i političkog života u sjeverno-bačkoj regiji, te obnovio nekadašnje kontakte s predstavnicima hrvatskim institucija.
UPOZNAVANJE I OBNAVLJANJE RANIJIH KONTAKATA: U prvih tjedan dana svojega boravka u Subotici mr. Vidiš razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josipom Ivanovićem, zatim s predsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Lazom Vojnićem Hajdukom, predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem, subotičkim biskupom mons. dr. Ivanom Penzesom, generalnim konzulom Republike Mađarske u Subotici Jánosem Huszárom, načelnikom Sjeverno-bačkog okruga Zoranom Prćićem, predsjednikom subotičke Općine Gézom Kucserom, a budući da je stigao dan prije svetoga Andrije, sutradan je posjetio i predsjedavajućeg Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini dr. Andriju Kopilovića te glavnog urednika Katoličkog mjesečnika »Zvonik« vlč. Andriju Anišića.
Davor Vidiš je u cilju uspostavljanja što bolje suradnje s novinarima hrvatskih medija u Vojvodini posjetio i sjedište NIU »Hrvatska riječ«, gdje je upoznat s uvjetima rada, problemima i položajem ove medijske kuće. Kako je sam najavio, nakon ovih susreta planira uspostaviti kontakte i s novim dužnosnicima Skupštine i Izvršnog vijeća Autonomne Pokrajine Vojvodine.
NUŽNA BOLJA KOORDINACIJA: »Moje impresije su da su vrlo intenzivne poslije izborne aktivnosti u hrvatskoj zajednici. Zajednica je dinamična, a bio sam već na sjednici Vijeća DSHV-a, te u Somboru na godišnjici HKUD ‘Vladimir Nazor’. U ovih prvih par dana dobivao sam pozive za nekoliko događaja koji su se održavali u isto vrijeme. Vrijeme je proslava i brojnih godišnjih rezimiranja, no, čuo sam jednu dobru izjavu u Somboru, kako bi sve sadržaje i manifestacije u organizaciji institucija zajednice trebalo bolje koordinirati kako bi svi mogli biti prisutni na svima. Vidi se da zajednica radi, te da ima prostora za još bolju organiziranost i bolji rad, pa o tome tek treba razmišljati«, kaže za »Hrvatsku riječ« o prvim dojmovima novi generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš.
U samo prvih nekoliko dana koliko ga možemo smatrati Subotičaninom, osim problema vezanih za manjak koordinacije u zajednici, konzul je detaljnije upoznat i s problemima informiranja na hrvatskom jeziku na državnoj televiziji, u čije su rješavanje uključeni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.
S funkcioniranjem obrazovanja na hrvatskom jeziku, kako sam kaže, upoznat će se iz prve ruke, budući da u Suboticu dolazi sa suprugom i troje djece koja će ovdje nastaviti svoje školovanje. Posjetio je tim povodom i OŠ »Matko Vuković«. 
O budućem radu Generalnog konzulata, Vidiš kaže: »Konzulat najveću koncentraciju svoje djelatnosti ima na izdavanju hrvatskih dokumenata. Ja ću pokušati malo više otvoriti konzulat, da on bude kuća u koju se može doći i staviti probleme na stol te utvrditi prioritete. Mislim da je ne samo za Konzulat, već i za obje države važna gospodarska suradnja i u dogledno vrijeme mislim razgovarati s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova o novom djelatniku Konzulata koji bi se bavio isključivo ekonomskom suradnjom. Posla će biti, ideja ima.«                     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika