Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Posjet iz Jastrebarskog

SOMBOR – Uposlenici u Gradskoj upravi Grada Jastrebarskog posjetili su Sombor i HKUD Vladimir Nazor. Tijekom posjeta s radom somborske gradske uprave goste iz Jastrebarskog upoznao je pomoćnik gradonačelnice Grada Sombora zadužen za oblast međunarodne suradnje Ivan Šimunov. Domaćin u HKUD-u Vladimir Nazor bio je predsjednik ove udruge Mata Matarić, koji je govorio o povijesti i radu Nazora. Goste iz Jastrebarskog, među kojima je bio i gradonačelnik Zvonimir Novosel, interesirale su pojedinosti o radu gradske uprave, pravima koje ima hrvatska nacionalna zajednica, kao što je primjerice obrazovanje na hrvatskom jeziku. Prvi kontakti su uspostavljeni, a u Nazoru se nadaju da će to biti most buduće suradnje. 
Z. V.


Predstavnici Zagrebačke 
županije u HNV-u

Predstavnici Zagrebačke županije boravili su u posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću i tom prigodom se pobliže upoznali s mogućnostima usustavljivanja suradnje, komunikacije i nastavka pomoći hrvatskoj zajednici u Srbiji. Ta županija na različite načine potpomaže ovdašnje Hrvate, od obrazovanja, sakupljanjem i donacijama udžbenika do financiranja HosanaFesta i drugih manifestacija. Posjetom HNV-u okrenuta je nova stranica suradnje, istaknuo je ovom prigodom predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan. 
Izaslanstvo županije, na čelu s Mikuljanom, činili su i predsjednik Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije Rudolf Vujević, predsjednik Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju Županijske skupštine Zagrebačke županije i član Odbora za nacionalne manjine Županijske skupštine Zagrebačke županije Vlado Horina, pročelnica Stručne službe Skupštine Zagrebačke županije Ivana Radanović, viši savjetnik – specijalist za pravna pitanja u Zagrebačkoj županiji Mato Jurić, te viša stručna suradnica za protokol u Zagrebačkoj županiji Marija Makarić.
Njih su u prostorijama HNV-a ugostili predsjednik DSHV-a i republički zastupnik Tomislav Žigmanov, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Lazar Cvijin, te dopredsjednik za područje Subotice Ladislav Suknović.
»Volja za suradnjom i pomoći je očitovana od Zagrebačke županije i sada se očekuje viši stupanj službene komunikacije«, kaže Žigmanov.
Tijekom posjeta Subotici, predstavnici Zagrebačke županije su bili također i na proslavi Dana škole Matija Gubec u Tavankutu.
S. J.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika