Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Referendum nije uspio

Rezultati nedjeljnog dvostrukog referenduma o dodjeli državljanstva Mađarima koji žive u inozemstvu i privatizaciji bolnica bit će poništeni zbog preslabog odaziva birača.
Nakon prebrojavanja 99,99 posto listića, odaziv na referendum iznosi 37,48 posto, objavilo je središnje izborno povjerenstvo (OVB) u Budimpešti. Da bi rezultat dvostrukog referenduma bio valjan, bilo koji odgovor trebao je dobiti najmanje 25 posto glasova od 8.034.300 ukupno upisanih birača, tj. najmanje 2.010.250 glasova. Na pitanje o davanju mađarskog državljanstva etničkim Mađarima u inozemstvu, s da je odgovorilo 51,55 posto birača izašlih na referendum, odnosno prijedlog je dobio 1.519.856 glasova, što predstavlja 18,89 posto ukupno upisanih birača, navodi OVB. 
Premijer Ferenc Gyurcsany, koji je vodio kampanju za dvostruko ne rekao je da su birači izabrali odgovorni patriotizam umjesto socijalne demagogije i populističkog nacionalizma. 
Fidesz, najveća stranka parlamentarne oporbe je ocijenila da, iako poništen, referendum pokazuje da Mađari ne žele privatizirati zdravstvo, ali zagovaraju davanje mađarskog državljanstvo svojim sunarodnjacima u inozemstvu. 
Veleposlanik Mađarske u Beogradu József Pandur izjavio je za B92 da, iako referendum nije uspio, postoji mogućnost da vojvođanski Mađari ipak dobiju dvojno državljanstvo. »To zavisi od političkog dogovora političkih partija u Mađarskoj i možda ima šanse za to i bez referenduma, ali ne bih nagađao o tome«, kaže on. 
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza je, gostujući na mađarskoj televiziji »Duna«, ocijenio da je ishod referenduma očekivan, ali dodao da Mađari izvan granica matične države neće odustati od zahtjeva za dobivanje dvojnog državljanstva.
Lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara András Ágoston najavio je da neće odustati od zalaganja za dvojno državljanstvo Mađara u rasijanju. 
»Mi se i dalje zalažemo za davanje dvojnog državljanstva. Pokrenut ćemo zajedničku akciju svih mađarskih organizacija u Karpatskom basenu da to pitanje bude stavljeno na dnevni red Vlade i Parlamenta. Vjerujemo da ćemo tu imati podršku«, rekao je Ágoston Beti.
Zamoljen za komentar, subotički je gradonačelnik Géza Kucsera o neuspjelom referendumu na redovitom brifingu rekao:
»Nisam iznenađen rezultatom referenduma. Smatram pomalo i sramotnim što je trebao biti referendum na ovu temu, u ovom kraju Europe gdje su ostale države ovaj problem riješile na veoma jednostavan način bez referenduma i bez ogromne buke i vike o tome koliko će to jednu zemlju koštati. Ovo je jedno svjedočanstvo o današnjem stanju u Mađarskoj, o jednoj službenoj politici koja će vjerojatno morati preispitati svoje stavove. Mi Mađarri koji živimo u Vojvodini, ostali smo u ovoj zemlji s namjerom da ovdje gradimo svoju budućnost. To što pripadamo jednoj kulturi, jednoj naciji, to nama znači ponos. Ako se oni odriču nas, malo je možda i bolno. Ja se nadam da će vrijeme riješiti ove probleme. Znam da je Europa bez granica pravo rješenje. Mađarskoj u Europi treba ugled koji je na ovaj način narušen«, kaže Kucsera.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika