Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Značajan trag velike osobnosti

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Đakovu, u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha te Društvom hrvatskih književnika iz Zagreba organizirao je međunarodni znanstveni skup na temu Pavao Matija Sučić, biskup bosanski ili đakovački i srijemski (11. siječnja 1767. – 13. travnja 1834.), 250 godina od rođenja. Skup je održan u prosincu 2017. u Đakovu, a u ožujku 2018. i u Subotici.
U studenome prošle godine, a u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, objavljen je i zbornik radova s ovoga skupa. Urednici zbornika su: akademik Franjo Šanjek, prof. dr. sc. Pero Aračić (glavni urednik) i Mirko Ćurić. 
Zbornik donosi sedam radnji autora iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Prof. Vladimir Nimčević iz Subotice autor je rada Izvori za povijest obitelji Sučić u Subotici (do kraja prve polovice 18. stoljeća), dr. sc. Robert Skenderović iz Zagreba potpisuje rad na temu Kapetanska plemićka porodica Sučića u životu Subotice u 18. i 19. stoljeću, dipl. teol. Stjepan Beretić iz Subotice piše na temu Subotički župnik Pavao Sučić Pačirski, dok je prof. Katarina Čeliković iz Subotice autorica rada Tragovi biskupa Sučića u literaturi njegova zavičaja. 
Pavao Matija Sučić, stolnobiogradski i đakovački biskup iz roda bačkih Sučića Pačerskih naslov je rada dr. habila. Ladislava Heke iz Segedina, prof. Mirko Ćurić iz Đakova piše na temu Biskup Pavao Sučić u djelima đakovačkih autora, a prof. dr. sc. Pero Aračić i dipl. teol. Anto Pavlović iz Đakova koautori su rada naslovljenog Matija Pavao Sučić bosanski ili đakovački i srijemski biskup.
U predgovoru zbornika navodi se kako je biskup Sučić svojom osobnošću ostavio značajan trag u Subotici, južnoj Mađarskoj i Đakovu, odnosno u Đakovačkoj biskupiji. 
»Posebno je zadovoljstvo što su pisani materijali sada ovim zbornikom dostupni široj i zainteresiranoj javnosti. Sve nas je to potaknulo da osobnosti kao biskupa Pavla Matiju Sučića i njemu slične osobe i dalje istražujemo. Ujedno se radujemo suradnji s Hrvatima u susjednim zemljama«, navodi se u predgovoru.  
Kako je na znanstvenim skupovima ranije istaknuto, biskup Sučić bio je svećenik u nekoliko župa u današnjoj Vojvodini: u Bukinu, Monoštoru i Čatalji, a jedno je vrijeme bio župnik u glavnoj subotičkoj župi i kao takav ostavio je trag ne samo u pastoralnom radu već i u izgradnji crkvenih objekata. Za Hrvate u Vojvodini, biskup Sučić i njegova pojava na čelu biskupije u Đakovu, jesu važni kao dokaz nekada jedinstvenog hrvatskog prostora koji je povijesnim događajima bio pokidan.
D. B. P.

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay