Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bog ne želi ugnjetavanje ljudi

Povijesnu deklaraciju o miru, slobodi i pravima žena 4. veljače potpisali su papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, koji su, kako prenosi vatikannews.va, osudili terorizam i nasilje, poručivši: Bog ne želi da se Njegovo ime koristi za ugnjetavanje ljudi. 
Dokument nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnoj sceni. U predgovoru, nakon što je potvrđeno da »Vjera vodi vjernika da u drugom vidi brata kojega treba podržati i ljubiti«, govori se o tekstu kao o dokumentu promišljenom iskrenošću i ozbiljnošću koji poziva sve ljude koji nose u srcu vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo kako bi se ujedinili i zajedno radili.

Kriza suvremenog svijeta 

Dokument počinje nizom zaziva, a Papa i veliki imam Al-Tayyib govore u ime Boga koji je stvorio sva ljudska bića jednaka u pravima, dužnostima i dostojanstvu; u ime nevine ljudske duše koju je Bog zabranio ubiti; u ime siromašnih, siročadi i udovica; izbjeglica i prognanika, te svih žrtava ratova i progona. Al-Azhar zajedno s Katoličkom Crkvom izjavljuje da će usvojiti kulturu dijaloga kao put; zajedničku suradnju kao ponašanje; međusobno poznavanje kao metodu i kriterij.
Dvojica vjerskih vođa ističu da je među najvažnijim uzrocima krize suvremenog svijeta umrtvljena ljudska savjest i otuđenje od vjerskih vrijednosti, kao i prevladavanje individualizma i materijalističkih filozofija. 
Papa i veliki imam tako ističu da su snažne političke krize, nepravda i nedostatak pravedne raspodjele prirodnih zaliha, koje koristi samo manjina bogatih na štetu većine naroda na zemlji. U odnosu na te krize koje dovode do izgladnjivanja milijuna djece vlada neprihvatljiva međunarodna šutnja.
Izjavili su također da religije nikada ne potiču rat i mržnju, neprijateljstva i ekstremizam, te ne pozivaju na nasilje ili krvoproliće. Te su nesreće plod odstupanja od vjerskog učenja, te političke upotrebe religija, pa i tumačenja vjerskih skupina ljudi. Zbog toga – napisali su – molimo sve da prestanu koristiti religije kako bi poticali mržnju, nasilje, ekstremizam i slijepi fanatizam, te da prestanu koristiti Božje ime kako bi opravdali ubojstva, progone, terorizam i ugnjetavanje. Papa i veliki imam napomenuli su da Svemogući Bog ne treba nikoga da ga brani i ne želi da se Njegovo ime koristi za ugnjetavanje ljudi.
Deklaracija potvrđuje da je sloboda pravo svake osobe. Svatko treba uživati slobodu vjerovanja, misli, izražavanja i djelovanja. Pluralizam i različitost religija, boje, spola, rase i jezika mudra su Božja volja. Upravo iz božanske mudrosti proizlazi pravo na slobodu vjerovanja i različitosti. Zbog toga se osuđuje prisiljavanje ljudi da se pridruže određenoj vjeri ili kulturi, kao i nametanje civilizacijskog stila koji drugi ne prihvaćaju.

Povijesna misa 

Papa Franjo 5. veljače slavio je svetu misu na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju i time je završilo njegovo apostolsko putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate, koje je obilježeno međureligijskim dijalogom i susretom s lokalnom kršćanskom zajednicom. Bila je to prva misa koju je jedan papa slavio na Arapskom poluotoku, i to u nazočnosti 180.000 vjernika koji su se okupili unutar i izvan stadiona, koji može primiti oko 45.000 osoba.
Riječ je o katolicima migrantima, manjini koja čini 10 posto ukupnoga stanovništva, a koji su u Arapske Emirate došli radi posla. Na misi su također sudjelovali kaldejski vjernici, kopti, grkokatolici, melkiti, katolici latinskoga obreda, maroniti, siro-katolici, siro-malabarci, te siro-malankarci. Nazočno je bilo i 4.000 muslimana. Bilo je to najveće javno kršćansko slavlje na Arapskom poluotoku.
»Budite oaze mira zahvaljujući Blaženstvima koja su shema života; tko ih živi taj je poput stabla koje upija zagađeni zrak i vraća kisik«, tim je riječima Papa ocrtao stil svjedočenja na koje su pozvani katolici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nisu, naime, potrebna izvanredna djela; dovoljno je nasljedovati Isusa blago i u ljubavi prema braći, upravo onako kako je sveti Franjo govorio svojoj subraći savjetujući im da ne potiču svađe ili prepirke. Tom prigodom Papa je upozorio »Nemamo izbora: ili ćemo zajedno graditi budućnost ili je neće biti«. 
Priredila: Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika