Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spoj umjetnosti

Vjerujem da ste njeno ime već čuli ili ga negdje pročitali, a možda ju i vidjeli. Katarina Ivanković Radaković je učenica 8. razreda, nastave na hrvatskom jeziku u osnovnoj školi Matko Vuković, ima 14 godina i vrlo je aktivna u hrvatskoj zajednici. Jedna je od najboljih recitatora na hrvatskom jeziku, vodila je brojne programe, te glumila u predstavama. Možda ste ju vidjeli i kako svira klavir? Da, osim osnovne škole, Katarina pohađa i nižu Muzičku školu u Subotici gdje svira klavir. Članica je i dramskog odjela u HKC-u Bunjevačko kolo, dakle pored ove dvije škole ide i na glumu. U slobodno vrijeme, kako je rekla, voli čitati, pričati sa starijom sestrom Lucijom, te se igrati skrivača s mlađim bratom Jakovom. 
U posljednje vrijeme najviše slobodnog vremena provodi svirajući na klaviru pratnju za pjesme koje su joj drage, a u tome joj pomaže tata Marinko. Mama Marina sve prati budnim okom.
Iako je još kratko u osnovnoj školi, još nije sigurna koju bi srednju školu upisala, ali kako je naglasila, zna da će ju završiti, kao i fakultet. U životu bi se voljela okušati kao glumica ili voditeljica.
Do sada je sudjelovala na brojnim natjecanjima iz klavira, recitiranja, pa i školskih predmeta, gdje je ostvarivala zapažene rezultate. 
Stigne Katarina pogledati i dobar film i pročitati dobru knjigu, a omiljeni filmovi su joj Noć u muzeju i To All the Boys I`ve Loved Before. Knjige koje su na nju ostavile poseban dojam su: Vidimo se na fejsu i Štreberka.
Za kraj nam je rekla i da je u životu ispunjavaju gluma, prijatelji i njena obitelj.
L. V.
 

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay