Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grob Aleksandra Kuncova

Bilo je još sprovoda na Trgu slobode, gdje je pokopan još jedan crvenoarmejac – Aleksandar Kuncov. Tragajući, uspio sam pronaći imena četiri crvenoarmejca koji su pokopani na ovom trgu. To su bili Anatolij Čeredničenko Mihajlovič, B. Petar Mihajlovič, Jurij Andrejević Čerekov te Milenko Marazov. Dobrotom Augustina Jurige, koji je tijekom 1986. godine bio u kontaktu s Jurijem Kuncevim iz Moskve, dobio sam Jurijevo pismo i fotografiju na kojoj se vidi grob okružen gustim raslinjem – borovima, a u pozadini Gradska kuća (ćošak gdje se danas nalazi Ljekarna br. 1).
Kuncov je napisao pismo Jurigi koje donosimo u prijevodu, a koje glasi:
»Poštovani, Juriga, čestitam Vam Novu 1986. godinu. Vama i Vašim drugovima s kojima sam se proveo. Želim vam svima zdravlje i sreću i miran život. Ja sam bio vrlo zadovoljan što sam za taj kratki susret u Subotici uspio posjetiti spomenik rođenog brata Aleksandra Kuncova, koji je poginuo 20. XI. 1944. godine pri ispunjavanju ratnog zadatka – oslobođenja prijateljske nam Jugoslavije od njemačkih osvajača.
Aleksandar Kuncov rođen je 1922., bio je avijatičar (neki časnički čin) 164. avijatičarskog i streljačkog puka 17-te zrakoplovne armije, koji se borio na trećem ukrajinskom frontu. Spomen fotografiju moga brata šaljem Vam zbog povijesnog značaja Vašeg grada Subotice.
Primite moje čestitke za Novu 1986. godinu drugu Rihteru i Babiću. Druže Juriga, kad dobijete moje pismo napišite mi što vas interesira. Moja adresa je Moskva 107113, Ul. Šiškina 23/16 K-200, tel. 269-46-53 Jurij Kuncov.« 
Iz ovog pisma se vidi da je na Trgu slobode bilo više pokopa tijekom 1944. godine. Je li ih bilo još?
Ljudevit Vujković Lamić

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay