Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grob Aleksandra Kuncova

Bilo je još sprovoda na Trgu slobode, gdje je pokopan još jedan crvenoarmejac – Aleksandar Kuncov. Tragajući, uspio sam pronaći imena četiri crvenoarmejca koji su pokopani na ovom trgu. To su bili Anatolij Čeredničenko Mihajlovič, B. Petar Mihajlovič, Jurij Andrejević Čerekov te Milenko Marazov. Dobrotom Augustina Jurige, koji je tijekom 1986. godine bio u kontaktu s Jurijem Kuncevim iz Moskve, dobio sam Jurijevo pismo i fotografiju na kojoj se vidi grob okružen gustim raslinjem – borovima, a u pozadini Gradska kuća (ćošak gdje se danas nalazi Ljekarna br. 1).
Kuncov je napisao pismo Jurigi koje donosimo u prijevodu, a koje glasi:
»Poštovani, Juriga, čestitam Vam Novu 1986. godinu. Vama i Vašim drugovima s kojima sam se proveo. Želim vam svima zdravlje i sreću i miran život. Ja sam bio vrlo zadovoljan što sam za taj kratki susret u Subotici uspio posjetiti spomenik rođenog brata Aleksandra Kuncova, koji je poginuo 20. XI. 1944. godine pri ispunjavanju ratnog zadatka – oslobođenja prijateljske nam Jugoslavije od njemačkih osvajača.
Aleksandar Kuncov rođen je 1922., bio je avijatičar (neki časnički čin) 164. avijatičarskog i streljačkog puka 17-te zrakoplovne armije, koji se borio na trećem ukrajinskom frontu. Spomen fotografiju moga brata šaljem Vam zbog povijesnog značaja Vašeg grada Subotice.
Primite moje čestitke za Novu 1986. godinu drugu Rihteru i Babiću. Druže Juriga, kad dobijete moje pismo napišite mi što vas interesira. Moja adresa je Moskva 107113, Ul. Šiškina 23/16 K-200, tel. 269-46-53 Jurij Kuncov.« 
Iz ovog pisma se vidi da je na Trgu slobode bilo više pokopa tijekom 1944. godine. Je li ih bilo još?
Ljudevit Vujković Lamić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika