Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 2. 12. 

Vrata
Direktor Europske inicijative za stabilnost Gerald Knaus kaže da nestabilnost može dovesti do toga da Srbiji svi zatvore vrata. Gerald Knaus smatra da je glavni razlog tome političko-ekonomska nestabilnost u zemlji na osnovu koje bi zemlje susjedi, koje pristupaju EU, mogle uskoro da Srbiji zatvore vrata.
Prema njegovim rečima, Srbima je već mnogo teže da uđu u Mađarsku, a uskoro to može biti slučaj i sa Bugarskom i Rumunjskom. Istodobno, Hrvatska će sljedeće godine otpočeti pregovore o pridruženju EU, dok bi Makedonija do 2006., trebala dobiti status kandidata. 
 
Optužnice
Carla del Ponte kaže da će do kraja godine okončati istragu o aktivnostima nekih čelnika Oslobodilačke vojske Kosova. Glavna tužiteljica Haškog tribunala dodaje da će, također do kraja godine, podići optužnice protiv 8 do 10 lica. Kao najveću prepreku uhiće-nju Ratka Mladića, glavna je tužiteljica označila premijera Srbije, Vojislava Koštunicu, prenosi Radio Slobodna Europa.
petak, 3. 12. 
Predaja
General Vojske RS u mirovini Dragomir Milošević, dobrovoljno se predao Haškom tribunalu i iz Beogarada je stigao u Hag. Predstavnik Vlade Srbije u Nacionalnom savjetu za suradnju sa Haškim tribunalom, minitar pravde Zoran Lončar, izjavio je da dobrovoljna predaja Dragomira Miloševića, optuženog za granatiranje i opsadu Sarajeva tijekom rata u BiH, predstavlja »potvrdu modela dobrovoljne predaje« Vlade Srbije.
 
Sloboda
U Zagreb su iz Haga stigli hrvatski gene-rali Ivan Čermak i Mladen Markač. Čermak i Markač, inače optuženi za ratne zločine u operaciji »Oluja« 1995, odlukom Sudskog veća haškog tribunala suđenje će čekati na slobodi. Odvjetnici Čermaka i Markača izjavili su da se nadaju da će suđenje početi tek za dvije godine.
subota, 4. 12.
Osuda
Najviši državni dužnosnici Srbije i državne zajednice osudili su izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova. Na izvanrednoj sjednici Vlade Srbije, na poziv predsjednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, zatraženo je od šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da poništi taj izbor.
 
Voza~
Miroslav Cimpl osuđen je na 20 dana zatvora zbog prometnog prekršaja i nalazi se pritvoru u zatvoru u Padinskoj skeli.
Cimplu, koji je izazvao incident sa kolonom vozila predsjednika Srbije Borisa Tadića, prošle noći je isticao pritvor od 48 sati, pa je Tužilaštvo izdalo nalog policiji da ga privede prekršajnom sudiji kako bi ostao dostupan pravosudnim organima, dok se ne ispitaju sve okolnosti incidenta.
srijeda, 8. 12. 
Prijetnje
Kako pišu »Večernje novosti«, pismo je u kabinet predsjednika SiCG Svetozara Marovića stiglo uz redovitu poštu, a prijeteća poruka nađena je u kuverti sa oznakama jedne specijalističke liječničke ordinacije iz Beograda. Poruka je napisana pisaćim strojem, crvenim slovima, na poleđini liječničkog nalaza jedne pacijentkinje ordinacije u Ulici Gospodara Jovana.»Crvena sablja i crvena sjekira vama, Borisu Tadiću i Rasimu Ljajiću određuje smrtnu kaznu koja će se izvršiti svim mogućim sredstvima«, navodi se u poruci. Marović je prijetnje smrću dobio i uoči posjeta Beču, 1. prosinca.
utorak, 7. 12.
Naknada
Vlada Republike Srpske je donijela odluku prema kojoj će se obiteljima svih haških optuženika za ratne zločine koji se dobrovoljno predaju do kraja ove godine isplatiti jednokratna pomoć u iznosu od 50 tisuća konvertibilnih maraka (oko 25 tisuća eura). Uvjet da se ostvari to pravo jest da procedura organiziranja dobrovoljne predaje tražene osobe počne najkasnije 9. prosinca, priopćila je vlada.
ponedjeljak, 6. 12. 
Isprike
Predsjednik Srbije Boris Tadić se u Sarajevu ispričao »svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda«. Tadić je nakon razgovora sa članovima Predsedništva BiH, u Sarajevu rekao da je u regiji bilo zločina na svim stranama i da očekuje i od drugih da se ispričaju za zločine prema Srbima, Hrvatima i Muslimanima. Ispričavajući se svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda, predsjednik Tadić je rekao da je, ipak, nemoguće optuživati samo jedan narod, jer su zločini vršeni i protiv Srba, te da zbog toga »svi jedni drugima dugujemo ispriku«.
 
Domobrani
Tridesetak članova Udruženja ratnih ve-terana »Hrvatski domobran« prošetali su centrom Zadra sa slikom Ante Pavelića. Skup na kojem je bilo pedesetak okup-ljenih, održan je u dvorani Doma hrvatske mladeži u kojoj su bile istaknute dvije fotografije – Ante Pavelića i generala Ante Gotovine. Zadarska je policija obradila sedam osoba i prijavila ih prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o javnom okupljanju. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te Vlada RH najoštrije su osudili isticanje odora, znakovlja i simbola ustaškog pokreta na skupu u Zadru.
nedjelja, 5. 12. 
Mirovina
Ratko Mladić primao je mirovinu vojske SiCG do prije dva mjeseca potvrdio je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.
U izjavi koju je objavio sarajevski Dnevni avaz, Ljajić je kazao kako je informacija da Mladić uredno prima mirovinu iz fondova SiCG i za njega samog bila novost kada ju je nedavno dobio od predstavnika američke administracije. Mladiću je mirovina isplaćivana uprkos pritiscima međunarodne zajednice da se s tim prekine, jer je tumačenje pravnih stručnjaka u Beogradu bilo kako je to ustavno pravo koje se ne sme dovoditi u pitanje, kazao je Ljajić. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika