Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­nov­no šam­pi­o­ni države

Iako treniraju i djeluju u skromnim uvjetima, dizači utega iz subotičkog kluba Spartak ponovno su postali prvaci države u ovom atraktivnom, olimpijskom sportu. Za izvanredne rezultate ovog sportskog kolektiva jamačno je najzas-lužniji dugogodišnji trener Stipan Vert.
4Koliko godina radite kao trener dizača utega?
Dizanjem utega sam se počeo baviti od svoje 17. godine, bilo je to koncem 1961. godine, i za vrijeme svog juniorskog staža bio sam prvak Jugoslavije, ali po povratku iz armije odlučio sam prekinuti aktivnu dizačku karijeru i posvetio sam se trenerskom pozivu. Od 1972. godine sam počeo samostalno voditi mladu momčad Spartaka, a poslije samo dvije godine, 1974. sam preuzeo i prvu ekipu.
4Ubrzo su uslijedili i zavidni rezultati Vašeg trenerskog rada. Koje su titule osvojene?
Već 1976. godine postali smo prvaci bivše države u obje konkurencije, juniorskoj i seniorskoj, a potom smo kontinuirano bili ili u samom vrhu ili negdje oko drugog i trećeg mjesta u državi. Ova aktualna titula je šesta po redu.
4Vaš rad ponajviše karakteriziraju odlični rezultati koje postižete s juniorima.
Vidite, ova osvojena titula u seniorskoj konkurenciji praktički je ostvarena s juniorskom momčadi. Prije svih bih istaknuo Silvestera Nađa, koji je naša perjanica i dizač koji po svojim rezultatima ima internacionalni razred, također tu su i Mihalj Bence, koji sa samo 17 godina ima fantastične rezultate i Dejan Peić Tukuljac, koji se ove godine okitio titulom prvaka države. Također ove godine imamo dva prvaka države do 17 godina, tri prvaka do 20 godina, uz tri seniorska prvaka i titulu ekipnog prvaka države. Dodao bih još da su naši juniori i ekipni prvaci natjecanja srednjih škola.
4Kako biste, iz stručnog trenerskog kuta, prokomentirali rezultate Dejana Peića Tukuljca?
Dejan Peić Tukuljac je iznimno talentirani dizač utega, koji je unatoč činjenici da je s aktivnim treniranjem počeo nešto kasnije, uspio svojim radom i zalaganjem postati seniorskim prvakom države u svojoj kategoriji.
4Što sve planirate u budućem radu? 
Prema planu za iduću godinu trebalo bi, po obećanjima koja imamo, da naši dizači nastupe na Europskim prvenstvu za seniore u Leipzigu (Njemačka) i juniorskom EP u Trencinu (Slovačka). Također je u planu povezivanje s klubovima iz država koje su nekada činile zajedničku državu, pa smo ove godine gostovali u Konjicu (BiH) na dvomeču u kojem smo pobijedili istoimenu momčad. Nastojat ćemo tijekom sljedeće godine uspostaviti kontakt i s dizačima utega iz Hrvatske.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika