Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­paj

U današnjem raznovrsnom izboru crtića, kojima obiluje bogata ponuda brojnih televizijskih postaja dostupnih putem satelita i kablovskih programa, jedan crtani lik po mnogo čemu je ostao jedinstven i prepoznatljiv diljem svijeta. Jer u izobilju likova, s kojima su odrastale generacije ljubitelja animirane akcije, samo jedan je uspio natjerati djecu da jedu špinat, omraženo povrće najmlađih. Mornar Popaj. Svojom pojavom, daleke 1929. godine, ovaj danas 75-godišnji starčić uspio je povećati nacionalnu prodaju špinata za nevjerojatnih 33 posto u SAD i spasiti krizom ugroženu proizvodnju ovog zelenog povrća. Danas pak, isti konzervirani proizvod, »brandiran« besmrtnim imenom najpopularnijeg mornara, predstavlja jednog od lidera na ogromnom američkom tržištu. 
Strip: Svoj animirani život ovaj oniži mornar snažnih mišica, ćelave glave i bradatog lica, s neizbježnom lulom u ustima, započeo je kao sporedni lik u nekad kultnom animiranom stripu »Thimble theatre«. Ali, njegov idejni tvorac Elzie Segar ubrzo je shvatio bogati potencijal simpatičnog grubijana koji, već na prvi pog-led, osvaja i plijeni svojim neobičnim karakterom. Postajući glavnim likom stripa, koji dobiva ime po njemu, Popaj dobiva i adekvatno društvo koje će ga pratiti kroz animirani život svih budućih godina. Njegova vječita zaručnica Oliva još i danas sanja o danu kada je će je njezin, sada već postariji, zaručnik vjenčati, njegov najveći neprijatelj Bluto (u nas poznatiji kao Kvrga ili Badža) još uvijek iščekuje pobjedu u boksačkom duelu s nepobjedivim konzumentom konzerviranog špinata, dok je njegov najbolji prijatelj Wimpy (Pera Ždera) nezasitan u konzumiranju hamburgera. Tijekom tisuća avantura kroz koje su svi junaci ovog stripa skupa prošli, svaku od njih je, na koncu, krasila pobjeda Popajevih snažnih mišica koje bi ojačale spasonosnim obrokom špinata. Zahvaljujući imaginaciji svojih kreatora, ali i njihovom izvanrednom smislu za humor, Popaj se pojavljuje u brojnim situacijama i vremenima, ali je jamačno jedna od najupečatljivijih epizoda ona u kojoj se bori protiv Ali Babe (Kvrge) i njegovih četrdeset razbojnika. Scene u kojima istim »čarobnim riječima« (»Sezame, otvori se«) otvara i pećinu i limenku špinata, ostat će zauvijek zapamćene u bilo kojoj antologiji animiranog filma. I pokraj brojnih scena nasilja, kojima ovaj crtić obiluje i zbog kojih su mnogi dušobrižnici često protestirali, Popaj je u biti hiper dobroćudni junak. Skrb o sirotanu Kići, vječitoj bebi, ljubav prema svojoj zaručnici Olivi, briga za prijatelje i okoliš, najljepše su osobine koje krase pomalo »namćorastog« mornara u najboljim godinama, koji je uvijek spreman žrtvovati se zbog njih. 
Film: Velika popularnost stripa o Popaju 1933. godine dovela ga je i na veliki ekran posredstvom Fleischer studija i animiranog filma »Mornar Popaj«. U sljedećih 70 godina na radost svih ljubitelja simpatičnog »špinat snagatora« snimljeno je još oko 750 animiranih avantura, uz koje su brojne generacije odrastale i prisilno jedući špinat. Poput brojnih strip junaka i Popaj je 1980. godine doživio i svoju igranu filmsku ekranizaciju. Film Paramount Picturesa s oskarovcem Robinom Williamsom u naslovnoj ulozi i Shelley Duvall u vjernoj »replici« Olive i danas je rado gledan u brojnim repriznim terminima. Interesantno je spomenuti kako je Popaj jedan od rijetkih crtića koji rado gledaju i stariji i mlađi, pa je čak, pomalo paradoksalno, ponekad mnogo interesantniji, sada već, odrasloj djeci koja su ga nekada s nestrpljenjem iščekivala svake večeri u standardnom terminu od 19.15 sati.     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika