Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lje­po­ta­ni rav­ničar­skog ne­ba

Poslije dugih dvadeset godina Međunarodna izložba golubova, u sklopu koje je održana izložba ptica i sitnih životinja, vratila se u reprezentativni prostor subotičke Dvorane sportova, te su brojni posjetitelji mogli u potpunosti uživati u velikom broju izloženih eksponata (ukoliko je to, iako stručan, baš primjereni naziv). U dva izložbena dana ljubitelji ptičjeg i životinjskog svijeta mogli su se tijekom cijelog dana nesmetano diviti ljepoti negdje oko 3.500 primjeraka izloženih i razvrstanih prema svojim grupacijama i vrstama. Subota je bila rezervirana za oficijelni natjecateljski dio izložbe, u sklopu kojeg su proglašeni pobjednici i najljepši primjerci, dok je nedjeljni dan bio predviđen za »burzansko poslovanje« kada su se odgajivači i potencijalni kupci prepustili trgovini ili zamjeni svojih ljubimaca. Kao i svakom laiku i ljubitelju ptica i životinja, piscu ovih redova dopali su se svi izloženi primjerci, ali je ipak za stručni sud zapitao najupućenije u čarobni svijet »ljepotana ravničarskog neba«.
Josip Pekanović, međunarodni 
sudac i instruktor za ocjenjivanje golubova 
 
Predsjednik je Stručnog odbora Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije i Crne Gore i međunarodni sudac i instruktor za ocjenjivanje golubova. Na Međunarodnoj izložbi održanoj prošlog tjedna u Subotici također je bio u ulozi suca. 
»Smatram kako je veoma značajno što je poslije dvadeset godina ponovno dobivena Dvorana sportova, gdje se i ranije održavala ova velika izložba budući da je Subotica jedan od najstarijih i najjačih centara odgajivača golubova i sitnih životinja u zemlji.
Protekla izložba je bila vrlo dobra, bilo je vrlo kvalitetnih eksponata, a ono što je posebno zapaženo, to su autohtone subotičke rase kojih ima šest i tu Subotica predstavlja jedan od rijetkih gradova u Europi koji ima toliko vlastitih rasa. To su, između ostalih, najpoznatiji tzv. Bijelo-prugi, subotički letači. Što se generalno tiče cjelokupne izložbene postavke izdvajaju se spomenutih šest autohtonih vrsta, koje su veoma zapažene i cijenjene, a pokraj njih bilo je i brojnih drugih vrsta koje su pokraj domaćih izložili i inostrani izlagači golubova i drugih sitnih životinja.
Izložba ima europsku razinu i može se usporediti s većim izložbama sličnog profila. Za najboljeg goluba je proglašen upravo subotički bjelo-prugi golub, koji se već odranije okitio titulom europskog šampiona.«                                                       
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika