Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zna­ci pu­to­va­nja i načina živo­ta

Izložba fotografija Mladena Boljkovca »Putokazi« otvorena je 29. studenoga u vestibilu subotičke Gradske kuće. Izložbu je organizirala Matica hrvatska Subotica, a na izložbi su predstavljene trideset i dvije fotografije. Posjetitelje je pozdravio ravnatelj Matice hrvatske Stipan Stipić, nakon čega je književnik Milovan Miković govorio o radu i djelu Mladena Boljkovca.
»Izložene fotografije nam kao vidljiv znak puta i putovanja pokazuju ne samo smjer, nego i način života, djela ljudska nad kojima se možemo zamisliti i koja mogu poslužiti i kao poticaj. Na njima su prizori iz rodnog podneblja autora, snimani uz Kupu i Koranu, gdje se u obalnom blatu vide nasukani polupotopljeni čamci, djelomice prekriveni opalim lišćem, kuće koje se ogledaju u vodi koja ne prestaje lagano nekamo otjecati preko istrunulih kupališta. Vidimo potom krošnje drveća uz riječnu obalu, u sutonskom zraku, u omaglici. Vitkoća, vitkost jablana poredanih uz obalu na jednom od snimaka kao da je malo poduže nekamo u vis. U nebo, valjda«, kazao je Milovan Miković o izloženim radovima, vodeći riječima posjetitelje izložbe od fotografije do fotografije.
»Onda zastajemo pred gromadom visoka kamenita zida iza kojega se nazire križ, ondje je groblje u kojem su otpočinuli oni koji su pošli daleko, dalje od beskraja pučine. Pogled nam se potom zaustavlja na plavoj boji mora, iznad duge, vijugave linije suhozida negdje na Pagu kojom je uistinu to nebo razdvojeno od kamenita tla. Onda niz prizora iz istarskih sela, naziru se okamine, hrpe kamena, gledamo na kamene okvire prozora i gledamo kroz njih kamene zabate i kamene krovove. Vidimo nebo iznad Istre, crveno, crveno-goruće, snimljeno negdje na izmaku zime, ono je nagovještaj promjene koja dolazi, što se iščekuje«, kazao je među ostalim Milovan Miković na otvaranju izložbe.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika