Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svi­jet dječje umjet­no­sti

Izložba pod nazivom »Zavičajna galerija dr. Vinka Perčića viđena dječjim okom« otvorena je u srijedu 24. studenoga, prigodom obilježavanja petnaeste obljetnice od smrti subotičkog liječnika, kolekcionara i donatora dr. Vinka Perčića.
Veliki broj gostiju spomenute galerije pozdravila je viša kustosica u subotičkom Gradskom muzeju Olga Kovačev Ninkov. 
Na izložbi, koju su otvorili dječji pjesnik István B. Foki i filmski stvaralac Rajko Ljubič, mogu se vidjeti radovi učenika OŠ »Ivan Goran Kovačić« pod vodstvom nastavnice Radmile Vojnić, potom polaznika Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« pod vodstvom Paje Kečenovića, te polaznika grupe »Studio Bravo« nastavnice Emilije Martinek Grubanov. 
DJEČJE STVARALAŠTVO: »Točno prije godinu dana, 24. studenoga, okupili smo se ovdje i otvorili izložbu fotografija obiteljskog albuma dr. Vinka Perčića. Na današnji dan je preminuo dr. Vinko Perćić, ali možda na ovaj tužan dan mi započinjemo jednu perspektivnu akciju, ciklus od godinu dana. Željeli bismo pustiti djecu u Galeriju Perčić, da oni tu stvaraju, pošto je ona inspirativan ambijent. Tijekom sljedećih godinu dana bismo pozivali skupine djece, te očekujemo da će kroz ovu Galeriju proći veliki broj djece i mladih. Kada prođe godinu dana, voljeli bismo napraviti jedan veliki katalog, zajedničku kolektivnu izložbu svih radova koji su rađeni u ovoj Galeriji. Da prikažemo likovne pedagoge, zatim lik dr. Perčića i povijest zgrade. Nakon godinu dana svi ćemo se ovdje ponovno sresti. Odlučili smo da pozivamo ljude stvaraoce ili one iz institucija okrenutih djeci, te da oni ubuduće otvaraju izložbe. Ovoga puta za otvaranje ove izložbe odabrali smo Rajka Ljubiča, koji je do sada puno toga uradio za djecu. Tu je i dječji pjesnik István B. Foki. Svi ovi stvaraoci će djecu darovati svojim djelima. Dok smo pričali drugima o svojoj akciji, sami su nam ponudili donacije, tako da smo mi danas u prilici da djecu počastimo s veoma lijepim darovima«, rekla je Olga Kovačev Ninkov. 
BUDUĆI UMJETNICI: »Prije par dana Olga Kovačev Ninkov me je pozvala s molbom da otvorim ovu izložbu. Našao sam se u čudu, jer ja nisam slikar da otvaram neku slikarsku izložbu. Ja volim snimati i raditi grafički dizajn na računalu, tako je i nastala slikovnica »Ždribac zlatne grive«, i pritom se služim tehnikom kojom se služe i djeca. Vođen instinktom slažem boje i slike i tek kad nešto zgodno izgleda onda stanem. Onda je gotovo. I u snimanju filma ima nešto slično u mom radu s radovima djece. Svi se koristimo s istom osnovom, svjetlom. Kada svjetlo razdvojimo, dobijemo one divne boje, s kojima veliki i mali slikari slikaju. Veliku zbirku slika smo mogli imati i mi u ovom našem gradu, u ovoj zavičajnoj Galeriji, jer je dr. Perčić ponudio svoju veliku zbirku slika našem gradu, međutim, u to vrijeme gradski poglavari nisu imali sluha za umjetnost i umjetnike. Tužna činjenica je da tim slikama nije najbolje ni tamo gdje su danas. Možda se tu, na ovoj današnjoj izložbi kriju neki budući veliki majstori i umjetnici, čija djela ćemo jednoga dana gledati u muzeju, zato trebamo djecu ohrabriti«, rekao je Rajko Ljubič. 
Ovom su prigodom knjigama i kalendarima nagrađeni najuspješniji dječji radovi, kao i dva najmlađa ilustratora. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika