Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priča na fotografiji

Jedna stara fotografija u Povijesnom arhivu Subotica (F 68.44) prikazuje osnovnu školu broj 50 koja se nalazila kod nekadašnje tvornice Zorka uz Put Edvarda Kardelja. Iako je priložena uz izvješća osnovnih škola iz 1948. godine, a na fotografiji nije naznačena godina nastanka ovog snimka, vjerojatno ipak potječe iz starijeg, međuratnog razdoblja. Osim prikaza izgleda škole, ova fotografija »nosi« čitavu jednu priču: na njoj su ispisani osnovni podaci o obrazovnom objektu. Većina starih, takozvanih salaških škola (što je podrazumijevalo lokaciju izvan gradske teritorije) građena je po tipskom projektu, te su bile uglavnom istih dimenzija i fasade, ali ovdje, na osnovu zapisa na fotografiji, nema nikakve dvojbe o kojem je objektu riječ: »Državna osnovna škola Lazo Mamužić kod fabrike Zorka u Subotici... Građena 1908.«.
Lazar (Lazo) Mamužić bio je čuveni gradonačelnik u povijesti Subotice (na čelu grada od 1884. do 1902. godine), u vrijeme intenzivnog razvoja grada. Umro je 1916. godine ostavljajući testament kojim je ustanovljena Zaklada Lazara Mamužića i supruge Jelisavete rođ. Jakobčić. Imovinu zadužbine činilo je 186 jutara (ili oko 110 hektara) zemljišta u Đurđinu koja je odlukom Agrarnog suda oduzeta 1946. godine. 
Škola kod Zorke ponijela je ime gradonačelnika, ali joj sudbina nije bila naklonjena. Iako je u prošlosti imala vlastito manje imanje, zgradu je vremenom okružio opasan otpad iz fabrike, te je sanitarna inspekcija osamdesetih godina prošlog stoljeća zabranila održavanje nastave u takvim okolnostima. A i zgrada je bila u sve gorem stanju. Đaci su premješteni u montažni školski objekt u Šabačkoj ulici, gdje je istovremeno pravljena nova školska zgrada, svečano otvorena 1982. godine.
Stara škola je nekoliko godina kasnije srušena.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika