Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pro­sla­va ob­ljet­ni­ce HKUD »Vla­di­mir Na­zor«
 
Hrvatsko kulturno umjetničko društvo »Vladimir Nazor« iz Sombora proslavom obilježava 68. obljetnicu postojanja i rada Društva i 100. obljetnicu Karmela u Somboru. Program proslave počinje 3. prosinca u velikoj dvorani Društva, gdje će s početkom u 20 sati dr. Ante Sekulić održati predavanje na temu »Jezikoslovlje u govoru i pisanju sl. B. o. Gerarda Tome Stantića«. Program se nastavlja 4. prosinca, također u dvorani Društva s početkom u 20 sati kada će dr. Ante Stantić održati predavanje »Duhovnost i poruka duhovnosti sl. B. o. Gerarda Tome Stantića«, nakon čega će Dramska sekcija HKUD »Vladimir Nazor« predstaviti »Scenski prikaz života sl. B. o. Gerarda Tome Stantića« u režiji Marije Šeremešić. Program proslave se završava 5. prosinca kada će u dvorani Društva s početkom u 20 sati održati koncert Folklorni odjel HKUD »Vladimir Nazor«. 
 
Šokačka večer
 
U organizaciji Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte u dvorani Doma kulture u Sonti 4. prosinca s početkom u 19 sati održat će se Šokačka večer. 
 
Go­dišnji kon­cert HKPD »Ma­ti­ja Gu­bec«
Folklorni odjel i Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta održat će 5. prosinca Godišnji koncert u velikoj dvorani Doma kulture u Tavankutu s početkom u 19 sati. 
 
Iz­ložba sla­mar­ki
 
Slamarska sekcija HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta otvara svoju Božićnu izložbu 7. prosinca s početkom u 17 sati u Zavičajnoj galeriji »Dr. Vinko Perčić« u Subotici na kojoj će biti izloženi radovi od slame. Izložba se može pogledati do 18. prosinca svakim radnim danom od 10 do 18 sati, a subotom od 10 do 12 sati. 
 
No­vi sve­zak časo­pi­sa »Kla­sje naših rav­ni«
 
Iz tiska je izašao novi svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, broj 1. -2. za 2004. godinu. Novi svezak »Klasja« sadrži priloge autora Sanje Vulić, Janje Prodan, Milovana Mikovića, Zvonka Sarića, Milivoja Prćića, Stjepana Sučića, Joze Vrkića, Vojislava Sekelja, Marka Samardžije, Lazara Merkovića, Tomislava Žigmanova i dr. sc. Matije Evetovića. 
 
Sa­mo­stal­na iz­ložba Pa­je Kečeno­vića
 
Hrvatsko Kulturno umjetničko društvo »Bajmok« organizira samostalnu izložbu slikara Paje Kečenovića u Bajmoku. Izložba će biti otvorena 7. prosinca s početkom u 16 sati u Gerontološkom centru. 
 
Emi­si­je HTV-a na fe­sti­va­lu u Be­o­gra­du
 
Pet emisija HTV-a uvršteno je u program ovogodišnjeg 13. Međunarodnog festivala etnološkog filma koji se od 1. do 5. prosinca održava u Etnografskom muzeju Srbije. U službenoj konkurenciji Festivala iz produkcije Dokumentarnog programa natjecat će se film »Bunarman« redatelja Branka Ištvančića koji je do sada sudjelovao na 18 festivala i osvojio više nagrada.
 
Na­gra­da FI­PRE­SCI za film 
»Ta div­na split­ska no}« 
 
Film »Ta divna splitska noć« Arsena Antona Ostojića dobio je nagradu srpske i crnogorske sekcije Međunarodne udruge filmskih kritičara (FIPRESCI) na 11. Festivalu autorskog filma u Beogradu koji je završen 26. studenoga. Ostojićev prvijenac na Pulskom je festivalu osim Zlatnih arena za kameru i za montažu, dobio i Vjesnikovu nagradu za najbolje redateljsko debitantsko ostvarenje, na Sarajevskom festivalu osvojio je specijalnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, a početkom studenog na Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom gradu Cottbusu dobio je jednu od tri glavne nagrade.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika