Arhiv tekstova Arhiv tekstova

OSLIĆ U CURRY UMAKU

Sretna Nova godina, na jeziku recepta na tacni bi mogla glasiti »sretno nam izbjegavanje hrane«. Znam da je ovo toliko očekivani početak, ali svake godine sam pod dojmom vlastitog nezasitoga apetita. A da to nije samo moj problem, jasno mi je jer ovih dana svi započinju svoju novogodišnju priču informacijama koliko su jeli ovih dana, stežu li ih traperice ili im se skupio džemper. Nema laži, nema prijevare, sve mjere su prevršene i vrijeme je za promjene. Promjena broj jedan je svakako laganija hrana i više kretanja. E sad, prethodnih godina sam pokušavala odmah otići u drugu krajnost, te ne jedem gotovo ništa izuzev laganih juhica, voćnih salata i sličnih izazivača još veće gladi. Ove godine iskusno krećem laganim prijelazom, pa planiram jesti ribu, piletinu, salatice, ali i sve ostale namirnice u nekim normalnim i smanjenim količinama. Da ne bi ovo zvučalo previše nejasno, na tacnu stavljam recept za oslić s vrhnjem s curry umakom.

Potrebno: 4 fileta oslića / 250 g vrhnja / 1 limun / 50 g maslaca / 1 žlica bijelog papra / 1 žlica curryja / 4 češnjaka / pola žlice kopra / ulje / sol / mljeveni papar.

Postupak: Filete prepoloviti, te ih politi sokom od limuna i začiniti paprom. Zagrijte ulje u tiganju i stavite filete da se prže. Pred kraj prženja, malo posoliti ribu. Mnogi sole prije prženja, ali u tom slučaju će sol izvući svu tekućinu iz ribe. Po originalnom receptu filete prije prženja uvijte u brašno. Osobno, izbjegavam brašno, ali moram proširiti mogućnosti. Dok se riba prži, pripremajte i umak tako što ćete u tiganj staviti 50 grama maslaca da se otopi, a zatim dodajte isjeckani češnjak. Češnjak morate stalno miješati. Nakon par trenutaka prženja dodati vrhnje, jednu žlicu curryja, žlicu bijelog papra i pola žlice kopra. Posoliti, dodati papar i miješati žicom za mućenje.
Filete staviti u posudu za serviranje i preliti kuhanim umakom. Dekorirati s malo peršuna ili ruzmarina.
Dodatak: Ribu nakon prženja ostaviti da odstoji malo na salveti koja će pokupiti masnoću.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika