Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Di­van o di­voj­ki iz šora

Za manje od sat vrimena smo došli na salaš, ispregli konje i puštili ji na ledinu da pasu, kola smo raspremili i odvukli pod naslam, sa se sprali pra, namirili (nahranili i napojili) smo živinu, pomuzli krave i puštili ji u korlat. Kako se onda radilo i živilo čeljad su se uvik najpre nastarali o josagu i kad su njeg i oko njeg sve sredili onda su posidali za astal, i »mašili se kašike«. Po lipom vrimenu ili smo napolju, za astalom ispod ora koji se vrimenom sjedno s dudom, u debo lad sa svi strana. Večere smo se latili kod je sunce uveliko počelo »padat« (zalazit) na zaodu (zapad).
Po adetu, kad je kogod bio na hetiji el poslom u varoši, on je obično za astalom ispripovido šta ima novog, kake je visti dozno, da ne mora svakom obaško pripovidat. Tako su za večerom dida i majka čeljadima pripovidali šta ima novog u varoši, koga su vidili, ko je koga pozdravio, a majka su ispripovidali da smo poneli jednu ženu odrišenog jezika koja je cilog puta verglala (brez prikida divanila, ko kad vergl /ručno sviralo/ ponavlja istu svirku). Kako su majka pripričavali njezin divan, moja teta Tereska je časkom razabrala da je rič o lendupi Roski Kolarovoj, matoroj divojki iz bajmačke Paprenjače, s kojom se ona dobro znala.
 
PAKOSNA ROSKA: Roska se kobajage raspitivala o našem komšiluku, a kako je majku navukla na divan o divojki iz našeg šora, razabrali smo da je rič o Anici, našoj malo daljoj komšinci. Rosku nije tribalo upućivat u naš komšiluk, dobro je znala salaše i ljude, ko je kaki, jel je naš šor (salaši blizo jedan drugog) u Đurđinu bio najbliži Bajmaku, a kad je bila mlađa radila je ris (žetvu), išla je s mamom prat košulje (rublje) i mazat krečom u salašima našeg šora.
Majka su pripovidali kako je Roska najpre počela tarmat (iznalazit joj mane) Anicu, te kako se pripovida da je takog stvora da je furtom »na krivo nasađena« (rđavo raspoložena), a kad je »zasvrbi nos« (lako se rasrdi) časkom se uzjoguni. Jeste da je ona fajinska (izgledna), al šta to vridi kad se pripovida da je iz prandavog (neurednog) salaša, a njezin baćo se jedared, kad je malo popio, tužio na nju u bajmačkoj Lucovoj mijani. Roska je Anicu tarmala svačim šta joj palo na pamet, jedva da se zaustavila s takim divanom. Majki baš nije bilo pravo kako je Roska tako pakosno istarmala Anicu, da je ispalo ko da za nju triba kazat: »vridna je ko dolnji žrvanj« (dolnji kamen žrvnja /mlina/ se ne okreće), zato su se majka latili da isprave Roskinu zabludu.
VRIDNA REDUŠA: A majka, ko i svako kriposno čeljade, Roski nisu dali puta, jel nije baš tako kako o njoj pripovida, to je pakosna plećka, a pravu istinu o njoj najbolje znadu žene s kojima se komšija. Majka su uputili Rosku da čuje ono šta se o Anici zna u šoru: ona je zdravo vridna reduša (radi poslove po kući), a kad poradi kućevne poslove lati se i poslova stanarice (radi poslove napolju) koji su joj išli od ruke. Iako je mlada žena, iz šora uveliko pripovidaju kako su joj se dobro izlegle kvočke, rad čeg joj je baćo nuz kokošinjac obaško napravio prošćan (iz vrbovog pruća) koternjak za patke, koje su s lakoćom i jeptino odranjivali jel njim je ledina udarala (dodirivala) u do. Salaš na takom mistu je od velike hasne jel je podesan za odranjivanje gusaka i osobito pataka, vazdan se brčkaju u čistoj vodi u kojoj za se nađu i dosta rane, a nuz to perje njim je čisto »ko snig bilo«, rad čeg su ga perjari bolje plaćali.
Komšijama je baćo Anicu falio na sva usta kako je za ris lipo sredila tavan, na kojeg će istresat ovršeno žito: doli ga umazala krečom; anšlogovala je i začepila jame da u njoj potamani mišove; okrpila je probušene i poderane džakove, lipo je obavila sve ženske poslove oko spremanja za vršidbu. Spremila se da za baćom rukoveta (kupi i u snop odlaže pokošeno žito) u risu jel se u taj poso uvertala (naučila) dobrim prija neg se zadivojčila. I kad je otpočivala nije mirovala, laćala se šlingovanja rubenine (rublja) i spremanja koječeg za divojačku opravu (opremu).
Roski je »pala kašika u med« što je nabasala (slučajno naišla) na majku, znala je da starije žene obično divane istinu, nisu toliko sklone plećkanju ko mlade. Roska je od majke doznala istinu, pa ako joj još kogod ovako privopido o Anici, ona je doznala kaka je divojka.      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika