Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radujte se, narodi

Božićni koncert koji je u nedjelju, 23. prosinca, održan u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, i to 29. put zaredom, ponudio je subotičkoj publici pravi božićni ugođaj. Samo dva dana prije Božića, ujedinjeni pjevači i svirači, kao i solisti okupili su se oko istoga, slaviti rođenje maloga Isusa. 
Na koncertu su sudjelovali Katedralni zbor Albe Vidaković i zbor sv. Terezija, Dječji katedralni zbor Zlatni klasovi, te Dječji zbor župe sv. Roka, Collegium musicum catholicum i Subotički tamburaški orkestar. Kao vokalni solisti nastupili su Alenka Vojnić – sopranistica, Franjo Vojnić Hajduk – tenor, Emina Tikvicki – mezzosopranistica, dok je za orguljama bio Kornelije Vizin. Koncertom su dirigirali Miroslav Stantić i Sonja Berta. 
Na božićnoj glazbenoj trpezi našle su se tradicijske pučke pjesme, za koje su napisani novi aranžmani, pa su samim time i osvježene. Zatim, kako smo već naviknuli, osim pučkih, poznatih pjesama, na repertoaru su se mogle čuti i manje poznate božićne pjesme iz cijeloga svijeta, te božićne pjesme iz hrvatskog crkvenog kantuala. Po riječima zborovođe i dirigenta Miroslava Stantića, na božićnom koncertu koji postoji gotovo tri desetljeća, osim tradicijskih pjesama izvode se i one manje poznate, kako bi ih približili puku, te ih uvrstili i na misnim slavljima. Izvedena su djela C. Francka, G. F. Händela, L. Halmosa, I. Zajca, F. Ledera, te pjesme iz Hrvatske, Mađarske, Francuske i Vojvodine. 
Dječje zborove: Katedralni zbor Zlatni klasovi pripremio je bogoslov Bogdan Rudinski, dok je Dječji zbor župe sv. Roka pripremila s. Silvana Milan. Na kraju koncerta obratio se katedralni župnik mons. Stjepan Beretić koji je izrazio radost zbog ovoga koncerta, te zahvalio svim sudionicima i svima poželio sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu. 
Ovaj projekt podržalo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu.    
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika