Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na bačkom moru

Najzad smo doživjeli i dočekali i to čudo. Položen je temeljni kamen za izgradnju toliko dugo najavljivanog, obećanog i očekivanog akva parka na Paliću (usred zime, kad mu vrijeme nije, ali bolje ikad nego nikad). Naravno, uz doslovce aktivno sudjelovanje (sami su uzeli lopatu u ruke, bilo i na TV!) uglednih društveno-političkih radnika, predstavnika Grada, Pokrajine i Republike sa sve pratećom bulumentom onih koji već po defaultu trebaju biti prisutni. Predstavnici, izvještači (podrazumijeva se, objektivnih, partijski neostrašćenih) pisanih i elektroničkih medija prenijeli su u slici i riječi sve što narod treba znati o ovom segmentu preporoda našeg Palića dokazavši tako da oni koje smo izabrali drže do svojih riječi i obećanja i stoički podnose sve vremenske neprilike koje su se događale pri ovoj svečanosti (ne brinite, bit će to za njih itekakav kapital za buduće, za sada još sramežljivo najavljivane ponovne izbore, op. a.). 
Nesumnjivo, budući akva park će pridonijeti afirmaciji i daljem razvoju turizma na »bačkom moru« koji već godinama pati od dječje bolesti – nedostatka cjelogodišnjeg atraktivnog sadržaja turističke ponude. Za sada, kako se to nagovijestilo, osim dijela spa centra, bit će to uglavnom samo sadržaji na otvorenom prostoru (postojeći, odnosno predviđeni bazeni i vodeni tobogani s potrebnim pratećim sadržajima), a u narednom razdoblju predviđeni su i zatvoren(i) bazen(i) kao i drugi sadržaji, potrebni i podrazumijevajući u suvremenom turizmu.
Istovremeno, ravnatelj JKP-a Vodovod i kanalizacija György Sugár najavio je početak (najzad!) izgradnje kanalizacijske mreže na Paliću, što je, složit ćemo se, sjajna vijest kako za stanovnike Palića, tako i za cjelokupni razvoj buduće Banje Palić. Ohrabruje i podatak da će se kanalizacijska mreža priključiti na postojeći pročistač. Bilo bi poželjno i logično da se ovi radovi obave istodobno s izgradnjom akva parka, prvenstveno iz ekološih razloga, jer i akva parkovi, bez obzira na stupanj razvoja tehnološkog sustava samopročišćavanja vode, »proizvode« otpadnu vodu!
Za pohvalu je i obećanje da će se postojeće zelenilo (pogotovo drveće, među kojima ima i vremešnih ali zdravih hrastova!) na prostoru predviđenom za izgradnju zadržati, dajući time jednu posebnu kvalitetu budućem akva parku, a sam položaj uz jezero davat će mu posebnu vizualnu prepoznatljivost.
Da bi sve funkcioniralo besprijekorno, paralelno s izgradnjom, na vrijeme se treba osigurati i potrebna stručna (sposobna, a ne podobna, op. a.) radna snaga, jer po nekom nepisanom pravilu u ovom segmentu često zakazujemo. Pri tome treba imati u vidu da zaposlene u jednom akva parku i spa centru – podrazumijeva se, ovisno o sadržaju i cjelokupnoj ponudi – ne čine samo ravnatelj, tajnica, blagajnici, higijeničarke, spasioci, čuvari i konobari! Kada se osvrnemo na potrebnu radnu snagu, dolazimo do zaključka da tu treba i osoblja medicinskog profila/struke. Ne treba nas to brinuti, toga očigledo imamo i za izvoz.
Izabrani su nam obećali da ćemo se već idućeg ljeta moći baškariti u novoizgrađenom akva parku. Znači, negdje u kasno proljeće ili u rano ljeto, prvo već uobičajeno presijecanje vrpce pred »spontano okupljenim građanima« željnih, ohrabrujućih uvodnih govora začinjenih dokazima da svijetla budućnost tek što nije stigla (tu je negdje, pred vratima, kao Djed Mraz). Zatim gromoglasni aplauzi, također spontani, a onda kupaće na sebe, pa buć u bazene kako bismo sa sebe sprali sav jed i jad svakodnevice!
A. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika