Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Još jed­nom o za­sta­va­ma

Skoro u istom trajanju koliko i redoviti rad po jedanaest točaka dnevnog reda sjednice trajala je rasprava, ako se tako može nazvati, oko usvajanja zapisnika. Sat i pol je utrošen oko jedne sporne točke, je li  na prošloj sjednici bilo izglasano isticanje zastava nacionalnih manjina, hrvatske i mađarske, ili ne. Nakon toga imenovani su članovi skupštinskih Savjeta
ZASTAVE: Naime, Gojko Radić (SRS) je tvrdio da amandman vijećnika Gyule Laszla (DSVM) o isticanju zastava nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj uporabi u Općini Subotica, nije usvojen kako to piše u zapisniku, jer je za njega glasalo 28, protiv je bilo 21 a šest uzdržanih što ukupno iznosi 55 vijećničkih glasova, dok je prema istom zapisniku u dvorani bio prisutan 61 vijećnik. Nakon poduže i u nekim trenutcima žučne rasprave oko elektronskog glasovanja koje omogućuje vijećniku da, iako je u dvorani, isključi sebe iz procesa glasovanja, vijećnici su glasovanjem potvrdili ovaj amandman, što je cijelu raspravu u velikoj mjeri učinilo nepotrebnom. 
Isticanje zastava hrvatske i mađarske nacionalne zajednice tako je po drugi put izglasano a one će biti istaknute kada nacionalna vijeća, koja su prema zakonu dužna da utvrde izgled zastave, budu to i učinila jer, prema zakonu, znamenja nacionalnih manjina ne mogu biti identična sa znamenjima njihovih matičnih država. 
U daljem tijeku sjednice bez rasprave su manje-više jednoglasno imenovani članovi jedanaest skupštinskih Savjeta. 
VIJEĆNIČKA PITANJA: Na kraju sjednice postavljena su vijećnička pitanja. Mirko Bajić je zatražio pismeni odgovor o tome što će biti s asfaltiranjem ulica u Malom Bajmoku koje je obećano građanima, i o tome kakav je odnos vlasništva u regionalnoj Yu-eko televiziji, koliko je uložila općina koliko pokrajina i koliko je uloženo s druge strane. Inače Bajić tvrdi da se ovdje radi o sukobu interesa i da Jožef Pinter ne bi trebao biti član općinskog Savjeta za urbanizam, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine upravo zbog svoje uloge u ovoj televiziji.
Darko Sarić Lukendić upozorio je na problem gradske deponije u Aleksandrovu koja se širi prema kućama i sada se već nalazi na 150-200 metara, te je zatražio da se odgovori što će se uraditi s time. Marko Marjanušić je zatražio da predsjednik općine Géza Kucsera pismeno dostavi broj uposlenih ljudi kako bi se moglo pratiti da li će ispuniti svoje obećanje da će smanjiti administraciju. Đorđe Dragojlović je zatražio da se u cilju javnosti rada materijali za sjednice postave na web prezentaciji lokalne samouprave, što je predsjednik Skupštine i obećao da će biti urađeno. Petar Balažević je predložio da se u istom cilju formira Medija centar u Subotici gdje bi se omogućilo održavanje novinskih konferencija i lakši rad novinara, što je među novinarima koji su pratili skupštinu naišlo na odobravanje, a za dogovor hoće li se to i ostvariti ostaje da sačekamo do sljedeće sjednice.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika