Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­rad­nja dva gra­da

Koncem prošlog tjedna, 25. i 26. studenoga u Subotici je održana Konferencija pod nazivom »Mjesne zajednice kao poželjan partner u radu lokalne samouprave i tumačenje Europske povelje o lokalnoj samoupravi«, kao drugi dio zajedničkog projekta prekogranične suradnje na temu suradnje građana s lokalnom samoupravom Subotice i Osijeka. 
Sudionici konferencije su bili predstavnici poglavarstva Grada Osijeka, predstavnici mjesnih samouprava grada Osijeka, te predstavnici lokalne samouprave Općine Subotica i mjesnih zajednica.
ZAJEDNIČKE TEME: Projekt je podržao Balkan Trust for Democracy, a samostalna stručna suradnica SO Subotica Olivera Radnić, koja je sa svojom kolegicom iz grada Osijeka Romanom Radić, osmislila i organizirala ovaj projekt, kaže kako je vrlo ponosna na ovaj projekt »u koji smo uložili puno napora kako bi došlo do stvarne suradnje između naša dva grada i već sada se razgovara o nekom idućem periodu i ostvarivanju novih projekata prekogranične suradnje na polju kulture, obrazovanja i nacionalnih manjina. Već nakon prve konferencije kad je značajan broj udruga iz Osijeka bio gost naše općine razmijenila su se iskustva, adrese, telefoni, mnogi sudionici su ostali u kontaktu i rade neke zajedničke projekte, a kako bi ovakvi skupovi imali i konkretne rezultate u radu lokalne samouprave, zaključci sa svake Konferencije se dostavljaju gradonačelniku grada Osijeka Zlatku Kramariću i predsjedniku općine Subotica Gézi Kucseri«.
Konferenciju je otvorio predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, nakon čega je predstavnica Vijeća Europe Nadia Ćuk Skenderović iznijela tumačenje Europske povelje o lokalnoj samoupravi. 
O iskustvima funkcioniranja mjesne samouprave u Hrvatskoj i Gradu Osijeku govorio je predstavnik Gradskog Poglavarstva Antun Ignac i predstavnici Gradske Uprave Grada Osijeka, a o funkcioniranju mjesnih zajednica u Subotici govorili su direktor Fonda za izgradnju Općine Subotica Duško Guslov, te predstavnici lokalne samouprave Subotice Ibolya Kovacs, Todor Glogovac i Matilda Seker. 
Sudionici konferencije su mogli čuti i o potpori koju daje, kako je rekla regionalna koordinatorica ADF Suzana Mačković, američki narod razvoju pojedinih mjesnih zajednica, te su posjetili Tavankut kao jednu od mjesnih zajednica u programu pomoći. 
PROŠIRITI SURADNJU: Predstavnik Gradskog poglavarstva Grada Osijeka Antun Ignac, ocjenjuje kako je projekt, koji su dva grada osmislili i realizirali, »pozitivan pomak u smislu realizacije zadataka koji proističu iz povelje o dobrosusjedskim odnosima dva grada. Mi smo izložili naša iskustva u radu mjesne samouprave, predstavili ustrojstvo grada Osijeka i iznijeli i probleme koje imamo s jednim ciljem da oni vas ne snađu ovdje u Subotici. Ovo je pozitivan primjer kako proširiti dobru suradnju između dva grada, koja su uvijek funkcionirala zajednički dobro i mislim da se i Osijek diči što ima grad prijatelja koji se zove Subotica, jednako kako to i Subotica shvaća za Osijek«. Nakon trećeg susreta 20. i 21. siječnja na temu informacijskog povezivanja u Subotici, poručuje Ignac, na redu je Osijek, koji će rado ugostiti Subotičane.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika