Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U ritmu Bečkog valcera

Asocijacije koje imam na mnoga mjesta ne formiram iz osobnog iskustva nego na temelju nečega što mi se nekad urezalo u glavu. Vjerujem da to nije samo kod mene slučaj i to mogu potkrijepiti činjenicom da je mnogima asocijacija na Sombor iz pjesme Zvonka Bogdana U tem Somboru, svega na volju, svega ima, to istina, pa i žene piju vina... Malo tko od svih onih koje ova pjesma asocira na Sombor je posjetilo Sombor, a kamoli doživjelo da žene oko njih piju vina i sve po redu kako pjesma kaže. Doduše, priznajem ja sam prava Somborka i volim dobro vino, ali ja nisam ta koja ima navedenu asocijaciju. Ja sam ta koja hoće analizirati vlastitu asocijaciju na Beč, a to je bečki valcer. I kada god mi spomenu Beč, ja samo mislim na Bečki valcer. Bila sam u Beču, ali nisam vidjela nikoga tko igra valcer niti sam doživjela valcer u Beču. Vjerujem da ima i Bečlija koji nikada nisu igrali ovaj divni, okretni ples ali eto, njihov grad je obilježen po tome. Mada i po još mnogo čemu, pogotovo kad je vrijeme adventa i novogodišnjih vašara.

Advent je u nama

Nije to kod mene uvijek bilo tako, nisam jurila da obilazim advent u ostalim gradovima ali zato to sada nadoknađujem punom parom, i što je sjajno: kao da se svi ti gradovi utrkuju koji će me više oduševiti. Svi ti okićeni borovi, blještavost ukrasa, osmjesi na licima, nasmijana koračanja, miris cimeta, vina i kurtoš kolača, šuškanje vrećica s darovima, ubundani ljudi, djeca koja se vijaju, sve te želje, pogledi i susreti... Što sam starija, Božić je jedino razdoblje zime koje volim. Dobro, volim zimu i na planini ali to je posebna kategorija. Ako računam grad u kojem živim, želim stalno ljeto i zimu za blagdane i u tom razdoblju mene na adventu. I odmah priznanje da mi je omiljeni od svih omiljenih Advent u Zagrebu, ali nije u redu da ga svake godine favoriziram, pa ove idem u Beč.
Moj prvi susret s Bečom je bio u knjizi njemačkog jezika u prvom razredu Gimnazije. Naslov: Der Prater. Naravno da sam i prije toga čula za Beč, ali nikada nisam istinski poželjela otići u Beč kao tada i zavrtjeti se na tom velikom kotaču. I da to ne bude sve što stane u moju priču o Beču, prvi put kad sam ga posjetila Prater nije radio. Želja je naravno rasla. Nismo imali sreće Prater i ja, tako da se do danas u njemu provozala nisam ali jesam posjetila Bečki advent i mogu vam samo reći da bajke postoje i one se događaju baš u Beču i baš u vrijeme adventa.
Božićna priča

Sajmovi u ovom dijelu Europe datiraju još iz XIII. stoljeća, pa ne čudi što je ponuda ovako bogata. Ako želite vidjeti većinu, morate imati plan i morate imati mapu. Kada smo već priču krenuli s tradicijske strane, možemo početi upravo s Božićnim sajmom na Stephansplatzu koji se cijeli fokusira na tradiciju i tu možete pronaći proizvode iz cijele Austrije. Najljepše staklene i keramičke ukrase, kao i čuvene tradicionalne jaslice, možete kupiti na starom bečkom božićnom sajmu na Freyungu, posvećenom je također tradiciji. Svečana adventska glazba odzvanja trgom od ranog poslijepodneva. Vrhunske rukotvorine možete kupiti i nekoliko koraka dalje, na adventskom sajmu Am Hof. Poseban i drugačiji od svih je svakako sajam ispred dvorca Schönbrunn, jer je ovo zdanje samo po sebi neponovljivo i romantično, a advent mu to samo dodaje. Uz sve štandove i svu ponudu, ovdje su divni božićni koncerti i veoma bogat program namijenjen mališanima. Mališanima će se svidjeti i program na Karlovom trgu, a možda najviše program na spomenutom kotaču i oko njega. Dakle, zimski sajam na Reisenradplatzu u Prateru je mjesto koje morate posjetiti. Glavni i najveći bečki božićni sajam je onaj ispred gradske vijećnice i njega svakako ostavite za kraj. Ove godine je novo osvjetljenje postavljeno na stabla ispred Vijećnice, a prvi puta su u parku dva velika klizališta. Čudesne skulpture, prelijepi ukrasi, divna glazbena čarolija, maštovite radionice za djecu, izrada kolača, miris cimeta i svi ostali sobovi ostat će zauvijek u vašem sjećanju. Božićni sajam u Beču je nešto što se nikad ne zaboravlja. Umalo da zaboravim: nikako nemojte propustiti prekrasne vrtove i barokni stil božićnog sela ispred palače Belvedere, kao ni nježnu atmosferu božićnog sela na Trgu Marije Terezije ili romantičnu u božićnom selu na studentskom kampusu.
Tko god je igrao bečki valcer zna kako par u tom plesu zanosno kruži i baš takav je ritam adventa u Beču. S Praterom ili bez njega, Beč me sve više osvaja, a ovaj advent je bacio posebnu čaroliju na naš odnos i sigurna sam da je ovo tek početak naših plesnih susretanja. I da: srela sam Djeda Božićnjaka u Beču i kaže da će ovaj Božić biti posebno lijep. A ako ste i vi ushićeni u čekanju kao i ja, prekratite vrijeme odlaskom u Beč.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika