Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve­ti Ni­ko­la – Mi­ku­laš

Sva dobra djeca sigurno su već spremna za blagdan Sv. Nikole, u narodu poznatom i pod pučkim nazivom Mikulaš. U nedjelju, prije odlaska na počinak ulaštit će svoje cipele, ostavljajući ih ispred vrata sa željom da ih njihov svetac napuni darovima. 
Ovaj lijepi običaj proteže se stoljećima kroz našu povijest, donoseći svake godine trenutke radosti najmlađima koji ga željno iščekuju. Bili oni u vrtićima, nižim, ali i višim razredima osnovnih škola, svi će se obradovati darovima čudotvornog sveca. I kada jednog dana i sami odrastu, dobiju svoju djecu, možda će u predvečerje Mikulaša opet očistiti cipele i ponadati se…
 
Marko Tumbas, 10. godina
 
Sveti Nikola je bio biskup, koji je pomagao siromasima. On je zaštitnik djece, siromaha, mornara, i nekih država. Jednom je čovjeku darovao tri vrećice zlatnika, da bi mogao svoje tri kćeri dostojno udati. On djecu često razveseli svojim darovima, slatkišima i drugim sitnicama. Dariva i siromasima i potrebnima. Od sv. Nikole bih volio dobiti auto na baterije. S njim često ide i krampus, to je vrag koji ima kopita i kažnjava zločestu djecu, koja kradu i koja ne slušaju roditelje.
 
Antun Nađ Kanas, 8. godina
 
Sveti Nikola je bio biskup. On dijeli poklone djeci, roditeljima. Ponekad da i zločestoj djeci, koja mu obećaju da će se popraviti. S njim ide i krampus, to je jedan čovjek koji je bio zločesti anđeo, pa ga je Bog kaznio i sada je krampus. Meni je svejedno što će mi sv. Nikola donijeti, samo neka dođe. 
 
Marija Piuković, 6. godina
 
Sv. Nikola je bio biskup. On dijeli poklone maloj i velikoj djeci, ali ne zločestoj, njima krampus da šibu. Pisala sam pismo sv. Nikoli da mi donese čašu Pepeljugu, i šminku, i četkicu. U ponedjeljak će dođi i u vrtić i tamo će nam donijeti darove. 
 
Kristina Nađ Kanas, 4. godina
 
Ja čekam sv. Nikolu da mi donese poklone. On je jako dobar. Ja bih voljela da mi sv. Nikola donese neku šminku, zato što sam svu juhu pojela i bila sam dobra. 
 
Ana Piuković, 4. godina
 
Sv. Nikola je jedan čovjek. On donosi poklone, donijet će ih i u vrtić. Kod nas je već bio jednom. Pisala sam pismo sv. Nikoli da mi donese bojanku Pepeljugu i šminku. Mikulaš donosi darove samo dobroj djeci, zločestima dolazi krampus. Sv. Nikola je obučen u crvenom i lijep je, a krampus u crnom i gadan je. 
 
Đurđica Stantić, student
 
Iako sam sada već odrasla osoba, još uvijek se nadam da će mi sv. Nikola donijeti neki dar. Obično se ovaj svetac povezuje s djecom, no i mi stariji, bez mnogo želja oko dara, rado očekujemo dolazak Mikulaša. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika