Arhiv tekstova Arhiv tekstova

20 go­di­na bo­ja sa opa­kom bo­lešću

Otkako se 1984. godine AIDS počeo širiti svijetom, ta se godina uzima službenom prema prvim registriranim, zaraženim osobama. Ova opaka i još uvijek nedovoljno poznata bolest i dalje se širi alarmantnom progresijom. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije zastrašujuće zvuči podatak da su trenutačno desetine milijuna ljudi u svijetu HIV pozitivni, a da se bilježi porast za čak 8 posto više nego prije dvije godine. Još strašnija je činjenica da se, prema službenim podatcima iste organizacije, svakih 5 sekundi nova osoba zarazi, a svakih 15 sekundi netko umre od posljedica oboljelosti AIDS-om. 
HIV VIRUS: Pojam HIV označava englesku kraticu riječi »Human immunodeficiency virus« što bi u slobodnom prijevodu značilo virus koji djeluje na slabljenje imuniteta ljudskog organizma. Osobe koje su pozitivne prilikom testiranja, još uvijek nisu oboljele od AIDS-a, ali su potencijalni prenositelji virusa koji za posljedicu može imati oboljenje od ove još uvijek neizlječive bolesti. 
HIV virus se prenosi putem: krvi, seksualnih odnosa, sjemene tečnosti, zaražene igle, majčinim mlijekom, vaginalnim sekretom. Ne prenosi se: pljuvačkom i kašljem, kao ni dodirom, niti uporabom primjerice čaša ili nekih osobnih predmeta osobe koja je zaražena, također niti korištenjem sanitarnih čvorova (toalet, tuš) skupa s osobama koje su nositelji virusa. 
PREVENCIJA: Nažalost, velika većina ljudske populacije još uvijek je, nakon dva desetljeća od saznanja za ovu bolest, nedovoljno informirana i educirana o navedenim znanstveno dokazanim i provjerenim činjenicama. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, po kojima je u posljednje dvije godine povećan za 50 posto broj oboljelih ženskih osoba, bolest sve više »inficira« i heteroseksualnu populaciju, koja je do sada vrijedila manje ugroženom od »rizičnijih« homoseksualno orijentiranih muškaraca, te narkomana i osoba koje su oboljele od hemofilije. 
Nedovoljna zaštita i djelovanje na prevenciji, kao i latentno izbjegavanje korištenja kondoma prilikom stupanja u seksualne odnose, predstavlja i dalje najveći izvor zaraze. Svakog prvog prosinca svijet kroz raznovrsne propagandne akcije, uz sudjelovanje brojnih poznatih osoba, nastoji ukazati na opasnost koja vreba u HIV virusu, ali prvi dan posljednjeg mjeseca u godini trebao bi djelovati ne samo u svojih 24 sata. Jer, godina ima još 364 dana i u svakom od njih postoji moguća opasnost od zaraze…                                                              
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika