Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi napad na Rome

Dvojica mladića napala su prošloga četvrtka ulične prodavače romske nacionalnosti na ulazu u beogradsku pijacu Zeleni vijenac. Prema riječima očevidaca, mladići, najvjerojatnije skinsi, metalnim su palicama i noževima pretukli dvadesettrogodišnju Daliborku Pterovsku i dva maloljetnika. »Obučeni u crne jakne i duboke cokule, s kapuljačama preko glava, skinski su prišli prodavačima i počeli im šutirati kutije na kojima drže robu. Psujući nam majku cigansku, poručili su nam da više ne dolazimo na pijacu«, rekao je novinaru B92 očevidac. 
Preplašeni dječaci počeli su bježati, ali jedan od napadača je pojurio za njima gađajući ih pivskom bocom. Drugi je za to vrijeme metalnom palicom tukao Daliborku Petrovsku, koja nije uspjela pobjeći: »Bio sam tu, naišli su neki momci, koji su bili drogirani. Vadili su noževe, došla je policija. Jednu su žensku udarili palicom i pobjegli. Policija ih je uhvatila«. 
Ulični prodavači na Zelenom vijencu rekli su da većina Roma idući dan nije smjela izaći na ulice, plašeći se da se ponovno ne pojave skinsi. 
Potpredsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković kaže za B92 da je u posljednje vrijeme povećan broj napada na Rome. Acković navodi kako ne postoje egzaktni podatci, s obzirom na to da većina žrtava ne prijavljuje napade iz straha od osvete: »Osim napada tome vrlo pridonosi i jedna druga vrsta napada, tj. nereagiranje sudova na određene pojave ovog tipa. Tu prije svega mislim na posljednje dvije oslobađajuće presude za navodne ne-napade, tj. ne-maltretiranja jedanaestogodišnjeg i dvanaestogodišnjeg Roma, u Požarevcu i Golupcu. Uskoro će se pojaviti još jedna oslobađajuća presuda u Beogradu, za dvojicu koji su maltretirali mene i moje suradnike.« 
Kao i u mnogim slučajevima do sada, novinar B92 nije uspio dobiti komentar policije niti informaciju je li protiv napadača sa Zelenog vijenca podignuta krivična prijava zbog raspirivanja nacionalne mržnje.                         
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika