Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bernadica Ivanković uspješno predstavila hrvatski odjel subotičke knjižnice

Hrvatski odjel Gradske knjižnice Subotica kao mjesto osobnog i društvenog razvoja naziv je pozvanog izlaganja koje je viša diplomirana bibliotekarka Bernadica Ivanković, urednica kulturnih programa u Gradskoj knjižnici Subotica održala na stručnom skupu u Zaprešiću (Hrvatska). Skup je 30. studenog organizirala Gradska knjižnica Ante Kovačića iz Zaprešića koja se nalazi u sustavu Knjižnica gada Zagreba.   
Knjižnice već dulje vrijeme nisu samo mjesto gdje se može posuditi knjiga. Suvremene knjižnice ishodište su niza programa u kojima sudjeluje velik broj korisnika te mjesto podrške osobnom razvoju širokog spektra pojedinaca i skupina. Hobiji, druženje i raznovrsne aktivnosti pomažu ljudima u smanjenju izolacije, depresije i anksioznosti te jačanju samopouzdanja. Stoga su organizatori željeli predstaviti knjižnične usluge iz aspekta utjecaja na povezivanje korisnika i potencijalnih korisnika u zajednici te doprinosa njihovom društvenom i emocionalnom životu. Tako je tema stručnog skupa bila »Knjižnica – mjesto društvenog i osobnog razvoja«.
Budući da hrvatski odjel Gradske knjižnice Subotica tijekom godine realizira veliki broj programa za različite dobne skupine i da je o njihovim pozitivnim ishodištima već bilo riječi na skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva, održanoj u Opatiji, organizatori stručnog skupa u Zaprešiću pozvali su Bernadicu Ivanković da predstavi što sve radi hrvatski odjel subotičke knjižnice na dobrobit svoje zajednice. Izlaganje je bilo odlično prihvaćeno te su započeli dogovori o mogućoj suradnji. Uz dobar primjer iz subotičke prakse na skupu su izlagali i knjižničari, psiholozi, sociolozi i drugi stručnjaci iz Splita, Virovitice, Belog Manastira, Našica, Samobora, Velike Gorice, Karlovca, Zaprešića i Zagreba. Održano je dvadeset predavanja.
Skup je pridonio poboljšanju i stvaranju mreže društvenih odnosa u knjižničarskoj zajednici, a sudionici su posebno istaknuli važnost knjige i čitanja u svim razdobljima života.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika