Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bernadica Ivanković uspješno predstavila hrvatski odjel subotičke knjižnice

Hrvatski odjel Gradske knjižnice Subotica kao mjesto osobnog i društvenog razvoja naziv je pozvanog izlaganja koje je viša diplomirana bibliotekarka Bernadica Ivanković, urednica kulturnih programa u Gradskoj knjižnici Subotica održala na stručnom skupu u Zaprešiću (Hrvatska). Skup je 30. studenog organizirala Gradska knjižnica Ante Kovačića iz Zaprešića koja se nalazi u sustavu Knjižnica gada Zagreba.   
Knjižnice već dulje vrijeme nisu samo mjesto gdje se može posuditi knjiga. Suvremene knjižnice ishodište su niza programa u kojima sudjeluje velik broj korisnika te mjesto podrške osobnom razvoju širokog spektra pojedinaca i skupina. Hobiji, druženje i raznovrsne aktivnosti pomažu ljudima u smanjenju izolacije, depresije i anksioznosti te jačanju samopouzdanja. Stoga su organizatori željeli predstaviti knjižnične usluge iz aspekta utjecaja na povezivanje korisnika i potencijalnih korisnika u zajednici te doprinosa njihovom društvenom i emocionalnom životu. Tako je tema stručnog skupa bila »Knjižnica – mjesto društvenog i osobnog razvoja«.
Budući da hrvatski odjel Gradske knjižnice Subotica tijekom godine realizira veliki broj programa za različite dobne skupine i da je o njihovim pozitivnim ishodištima već bilo riječi na skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva, održanoj u Opatiji, organizatori stručnog skupa u Zaprešiću pozvali su Bernadicu Ivanković da predstavi što sve radi hrvatski odjel subotičke knjižnice na dobrobit svoje zajednice. Izlaganje je bilo odlično prihvaćeno te su započeli dogovori o mogućoj suradnji. Uz dobar primjer iz subotičke prakse na skupu su izlagali i knjižničari, psiholozi, sociolozi i drugi stručnjaci iz Splita, Virovitice, Belog Manastira, Našica, Samobora, Velike Gorice, Karlovca, Zaprešića i Zagreba. Održano je dvadeset predavanja.
Skup je pridonio poboljšanju i stvaranju mreže društvenih odnosa u knjižničarskoj zajednici, a sudionici su posebno istaknuli važnost knjige i čitanja u svim razdobljima života.
B. I.

Najava događaja

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay