Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrada Julije Benešić uručena Žigmanovu

Pet mjeseci nakon što su u lipnju održani 21. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, u Đakovu su prošloga tjedna njihovim laureatima dodijeljene nagrade ove prve književno-kritičarske manifestacije u Hrvatskoj. Nagrade su ove godine pripale trojici autora, među kojima jednom posthumno. Dobitnici Nagrade Julija Benešića za najbolje knjige književnih kritika u ovoj godini su Tomislav Žigmanov iz Subotice, za knjigu Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme (Istarski ogranak DHK-a i Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice) i Božidar Alajbegović iz Rijeke za dvije knjige kritika Paralelni svjetovi (Litteris, 2018.) i Lib(r)ido (Litteris, 2018.). Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodijeljena Vlastimiru Kusiku, povjesničaru umjetnosti iz Osijeka, autoru knjige Adresa, objavio je Glas Slavonije. 
»Bez valorizacije, bez interpretacija, tumačenja, kanonizacije, proces književnog stvaralaštva nije cjelovit«, kazao je Žigmanov, ističući da je uloga književnih kritičara, odnosno onih koji dolaze iz kulture »cijeniti, vagati, mjeriti ono što postoji na tržištu, ono što je baština, i na taj način pridonositi ne samo popularizaciji, nego pojašnjavanju onoga što jest književno stvaralaštvo«, objavio je Glas Slavonije. 
Nakon uručenja nagrada, održana je književna večer Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska, a na kojoj je sudjelovalo više slavonsko-baranjsko-srijemskih, kao i autora iz Bosanske Posavine te Vojvodine (Tomislav Žigmanov i Mirko Kopunović). Organizatori manifestacije su Društvo hrvatskih književnika – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski te ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova. 
Uručivanju nagrada Julija Benešića u Maloj gradskoj vijećnici, kako prenosi Hina, prethodila je konferencija za novinare zamjenika gradonačelnika Đakova Roberta Francema i Tomislava Žigmanova, u ovoj prilici kao predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, na temu kulturne suradnje Đakova i vojvođanskih Hrvata, u prvom redu Đakova i Subotice, odnosno Monoštora. Ta je suradnja, rekao je Žigmanov, utemeljena u kulturi, obrazovanju, turizmu i prekograničnim projektima, a Francem je rekao kako je razvoj suradnje Grada Đakova i Hrvata u Vojvodini veoma važan.
Žigmanov je naglasio kako u Vojvodini trenutno djeluje oko 40 hrvatskih kulturnih udruga koje organiziraju oko 400 manifestacija. 
»Naša je intencija da svako mjesto sa značajnijim brojem Hrvata u Vojvodini ima grada-prijatelja u Hrvatskoj. Za nas je važna vidljivost u Hrvatskoj, jer pripadamo jednom narodu. Možemo biti mostovi suradnje, u čemu prednjače Grad Đakovo, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb«, rekao je Žigmanov.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika