Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Der­bi

Ako uzmemo opće poznatu tezu kako je nogomet najvažnija sporedna tvar na svijetu, onda su derbi sussreti najvažnija stvar u nogometnom svijetu. Utakmica koja nosi laskavi epitet derbija, bio on lokalni ili globalni, utakmica je za koju živi svaki nogometaš i na kojoj je spreman pružiti maksimum loptačkog umijeća. 
Ovakvi susreti pamte se zauvijek, ostajući u sjećanju zabilježeni konačnim rezultatom, golovima, efektivnim potezima ili bilo čime drugim što je obilježilo sudar najvećih rivala. Svaki derbi je, sam po sebi, različit, ali je svaki derbi po jednoj stvari isti – po publici koja fanatično navija za svoj tim, želeći pobjedu protiv suparničke momčadi.
HAJDUK – DINAMO: Sljedećeg vikenda splitski stadion Poljud bit će domaćin posljednjeg ovogodišnjeg velikog derbija hrvatskog nogometa, susreta nad susretima države čiji su nogometaši učinili mnogo više za njezin prosperitet od brojnih političara. Daleko prije nego što su dosegnuli »besmrtne« internacionalne visine igrajući u Milanu, Realu, Juventusu, velikani hrvatskog nogometa poput Bobana, Šukera ili Bokšića igrali su cro derbi u majicama Dinama ili Hajduka. Dobra igra okrunjena golovima upravo na ovakvim utakmicama predstavljala je najjaču »odskočnu dasku« budućeg zvučnog transfera u neku veliku europsku momčad, što se, svi smo svjedoci, na koncu i dogodilo. 
Zabiti gol najljućem rivalu i otrčati pod tribinu krcatu »Torcidom« ili »Bad Blue Boysima« nije imalo milijunsku cijenu poput ugovora koji su poslije potpisivali, ali im je zasigurno u tom trenutku bilo važnije od bilo kog novca na ovom svijetu. Istina je da se nogomet igra za novac, golemi novac nedostižan običnim smrtnicima na tribinama stadiona, ali derbiji se ipak igraju za dušu. Godinama poslije navedene perjanice hrvatskog nogometa, koje će zlatnim slovima ostati zapisane u svim klubovima u kojima su igrali, branile su boje svojih momčadi u još većim derbijima, no sigurno je da su im okršaji Hajduka i Dinama ostali na prvom mjestu, danas nogometno-umirovljeničkih uspomena.
BARCELONA – REAL MADRID: Prošle subote brojni ljubitelji »najvažnije stvari« proveli su posljednja dva sata tog dana (susret je počeo u 22 sata) u transu objektivno najatraktivnijeg nogometnog derbija na svijetu. Susret između dvije najveće španjolske momčadi više je od običnog nogometnog spektakla koji svaka država na svijetu ima u susretima najboljih nacionalnih klubova. Nogometni sudar ponosa Katalonije i Kastilje oduvijek je imao određenu političku pozadinu i težinu, pogotovo ako se igra i navija za Barcelonu. Pobijediti kraljevsku momčad san je koji sniva svaki navijač bilo na Camp Nou ili pred TV ekranom, tužan što nije uspio nabaviti ulaznicu za stadion koji može primiti »samo« 100.000 gledatelja.
Brojka spomenutog kapaciteta sretnika, koji su magični komad »ulaznog« papira uspjeli nabaviti za prošlosubotnji derbi španjolskih divova, svjedočila je »tamnoj« katalonskoj noći u kojoj je Barca »pom-račila« sjaj svih Realovih zvijezda. S tri gola u svojoj mreži madridska kraljeva »Galaksija« udaljena je od prve pozicije u Primeri na kojoj uvjerljivo sjedi »kraljica« Barcelona. Prije svih zahvaljujući Ronaldinhu, Etou, Decu, a i ostalima u majicama koje predstavljaju zastavu Katalonije i na kojima se nikada nije našao niti jedan sponzorski natpis. Ronaldo, Beckham, Figo i ostali »Los Galacticosi« svojom nazočnošću uveličali su veliku »Barcinu« noć koju je posredstvom kamera, u direktnom televizijskom prijenosu, pratila 81 država nogometnog svijeta.       
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika