Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

JDP gostovao u Zagrebu

ZAGREB – Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i kazalište Gavella iz Zagreba nastavljaju suradnju, ponovno pokrenutu prije tri godine, a nakon stanke duže od desetljeća. JDP-ova najnovija predstava, Vrat od stakla Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića, gostovala je tako prošloga tjedna u Zagrebu. Za ovo gostovanje vladalo je veliko interesiranje, a izvedba u Gavelli imala je i odlične reakcije publike. U predstavi igraju: Jelisaveta Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Milica Gojković, Marko Janketić i drugi.
Kada je riječ o suradnji teatara iz Srbije i Hrvatske, sredinom listopada u beogradskom JDP-u je gostovalo Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba. Nacionalna hrvatska kazališna kuća predstavila se Shakespearovim Kraljom Learom u režiji Janusza Kice. Naslovnu ulogu u predstavi igra poznati srpski glumac Miki Manojlović.
D. B. P.

Zajednički koncerti Lada i Kola

BEOGRAD – Nacionalni ansambli narodnih plesova i pjesama Hrvatske i Srbije, Lado i Kolo obnovili su suradnju 2016. godine i od tada, kako navode, kontinuirano razmjenjuju iskustva i grade međusobne odnose u nastojanju za što kvalitetnijim predstavljanjem izvedbene tradicijske umjetnosti. To potvrđuje i njihov novi projekt Ruku pod ruku 2.0 koji, kao onaj iz 2016., podrazumijeva koncerte dvaju ansambala u Beogradu i Zagrebu. 
Beogradski koncert Ruku pod ruku 2.0 već je održan prošloga tjedna, 1. studenoga u Kombank Areni, a zagrebački koncert planiran je za 26. studenoga u Koncertnoj dvorani Lisinski. U dva sata programa na koncertima sudjeluje više od 100 izvođača, koji izvode neke od najljepših tradicijskih plesova, pjesama i glazbe s područja Srbije i Hrvatske.
D. B. P.

Veteranska folklorna sekcija u HKC Bunjevačko kolo

SUBOTICA – U HKC-u Bunjevačko kolo u utorak je s radom počela sekcija folkloraca veterana. Na probi se okupilo tridesetak bivših plesača tradicijskih plesova koji su ranije bili članovi Bunjevačkog kola ali i drugih folklornih skupina u Subotici i Tavankutu. Ideja za pokretanjem sekcije inicirana je preko viber grupe. Probe se održavaju utorkom od 20 sati, te se svi koji se žele uključiti u rad ove skupine, mogu javiti osobno u tim terminima. Voditelj proba je Denis Lipozenčić. U sekciji planiraju proširenje članstva kao i formiranje pratećeg orkestra. Primarni cilj okupljanja jest rekreacija i zabava, ali se razmišlja i o mogućim nastupima i gostovanjima. 
D. B. P.

Kazališni festival jezičnih manjina

NOVI SAD – Drugi po redu kazališni festival jezičnih manjina Synergy održava se od 5. do 12. studenoga u Novom Sadu, u Novosadskom pozorištu i u Galeriji Matice srpske. Na programu je desetak predstava, među kojima i monodrama Marlene Dietrich u izvedbi hrvatske glumice Ksenije Prohaska. Ova će predstava biti igrana na talijanskom jeziku, a na programu je večeras (petak, 9. studenoga) na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta u 19 sati. Tijekom festivala bit će upriličena i dvodnevna konferencija na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara svijeta. Festival Synergy dio je projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2021.
D. B. P.

Festival tradicijskog pjevanja u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo iz Subotice ove godine prvi puta organizira Festival tradicijskog pjevanja, koje će biti održan u nedjelju, 11. studenoga, u Velikoj dvorani Centra, s početkom u 17 sati. Sudjelovat će pjevačke skupine iz Srbije i Hrvatske koje njeguju izvornu pjesmu. Festival je namijenjen svim ljubiteljima tradicijske glazbe i nošnje, a nastup sudionika ocjenjivat će tročlani stručni žiri kojega čine: Duško Topić iz Osijeka, Mirjana Raić Tepić iz Novog Sada i Tamara Štricki Seg iz Subotice. Ulaz je besplatan. 
Ž. V.

Književni natječaj Za lipu rič 2018.

SONTA – U povodu manifestacije Šokačko veče 2018., KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2018. Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 19. studenoga tekuće godine. Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom Za natječaj ili na e-mail: ossonta@neobee.net. Autori na natječaj mogu prijaviti po jednu neobjavljenu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme moraju biti tipkane na formatu A 4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. 
Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen umjetničkom slikom, a najbolja pjesma bit će pročitana na Šokačkoj večeri koja će biti održana u petak, 23. studenoga, u Sonti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika