Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Rukomet žene 
Druga liga Sjever – Zapad
Sonćanke se riješile fenjera

SONTA – U dva dana proteklog vikenda mlade Sonćanke su odigrale dva meča. U petak su, u zaostaloj utakmici protiv ŽRK Rusina iz Ruskog Krstura, zabilježile prvu pobjedu u ovom prvenstvu. Rezultat 15:14 (7:7) dovoljno govori o kvaliteti meča. Igralo se u grču, s puno grešaka i obostrano vrlo slabom realizacijom u napadu. Zgoditke za Sonćanke postigle su S. Kalanj 5, Zorica 4, N. Kalanj 3, Mihalek 2 i Beslać 1. Ovim rezultatom Sonćanke su osvojile prva dva boda u tekućem prvenstvu i fenjer predale Rusinu, koji će na posljednjoj poziciji prezimiti bez osvojenih bodova. Već u subotu, ni propisanih 24 sata poslije prethodne utakmice, u posljednjem jesenskom kolu ŽRK Sonta je ugostila ekipu ORK Apatin. Bilo je vidljivo da su mlade Sonćanke iscrpljene, u drugom dijelu jedva su se kretale parketom. Za gošće je to bio samo lagani pucački trening, a utakmica je završena rezultatom 11:30 (5:14). Zgoditke za Sonćanke postigle su S. Kalanj 6, Zorica i Šokac po 2, te Beslać 1.

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Četvrta pobjeda zaredom

NOVI BANOVCI – Probuđena ekipa Bačke 1901 gazi nesmanjenom žestinom. Na gostovanju u Novim Banovcima, kod četvrtoplasiranog Omladinca, Subotičani su zabilježili četvrtu pobjedu zaredom, rezultatom 2:4 (1:3). Pred dvjestotinjak gledatelja igralo se obostrano otvoreno, napadački, a domaćini su u prednost došli zgoditkom u 16. minuti. Manojlović poravnava u 25., a samo pedesetak sekundi kasnije Tumbas preokreće rezultat prelijepim zgoditkom iz slobodnjaka s 25 metara. Rezultat prvog poluvremena postavio je Kiš iz opravdano dosuđenog penala poslije vrlo nespretno napravljenog prekršaja domaće obrane nad Medićem. Domaćini su umanjili prednost Subotičana u 55. minuti, a vratar Gabrić je fenomenalnom intervencijom spriječio poravnanje dvije minute prije kraja utakmice. Kazna je uslijedila na samom isteku regularnog vremena zgoditkom Simića. U narednom kolu Bačka 1901 će biti na novoj kušnji, ugostit će trećeplasiranu ekipu Kabel iz Novog Sada.

Vojvođanska liga Sjever
Preokret het-trikom Resanovića

TAVANKUT – Neočekivano, Tavankut je u 12. kolu na svojem travnjaku, pred stotinjak gledatelja i pored prednosti od dva zgoditka, potpunim preokretom u posljednjih pola sata igre zabilježio poraz od Radničkog iz Sombora rezultatom 2:3 (0:0). U prvom poluvremenu viđena je dosta blijeda i konfuzna igra, bez ozbiljnijih prigoda. U nastavku su domaćini zaigrali agilnije, sve opasnije napadali i stvarali sve izglednije prigode. Ovakva igra rezultirala je zgodicima pričuve N. Poljakovića u 55. minuti i brzonogog Plavšića nepune dvije minute kasnije. Iako su Tavankućani imali prednost koja je obećavala mirnu završnicu i dragocjena tri boda, Somborci se nisu mirili s porazom. Uslijedilo je furioznih pola sata njihove igre i tri zgoditka nezaustavljivog Resanovića za veliki preokret i vrlo bitnu pobjedu. Već u 58. minuti bio je precizan s bijele točke, a dvije minute kasnije, nakon nespretne intervencije Horvackog, pospremio je loptu u mrežu domaćina za poravnanje. Svojim trećim zgoditkom, postignutim minutu prije kraja utakmice, gostima je donio tri zlata vrijedna boda, a domaćinima nove brige glede opstanka u ovom rangu natjecanja. U narednom kolu Tavankut će gostovati u Odžacima, kod šestoplasirane ekipe Tekstilca, a Radnički će dočekati susjeda na ljestvici, Bačku iz Pačira.

Svakom po bod u derbiju

BAJŠA – U derbiju kola četvrtoplasirana Mladost Apa i trećeplasirana Bajša podijelili su bodove u igri bez zgoditaka. Apatinci su ovim ishodom svakako zadovoljni, jer su na teško gostovanje otputovali oslabljeni neigranjem nekoliko ključnih igrača. Igralo se po vrlo teškom, blatnjavom travnjaku, uz korektno suđenje i fer ponašanje svih aktera meča. Svaki od rivala imao je po nekoliko izglednih prigoda, ali su oba vratara bila na visini zadaća i sačuvala svoje mreže. U novom derbiju, u narednom kolu Mladost Apa će ugostiti lidera, ekipu Radnički 1912 iz Sombora.

Sigurna pobjeda lidera

SOMBOR – Na domaćem travnjaku, pred oko 500 gledatelja, Radnički 1912 je i u 12. kolu bio siguran. Protiv šestoplasirane Tise iz Adorjana Somborci su zabilježili sigurnu pobjedu rezultatom 4:1 (1:0). Domaća ekipa je u prednost došla zgoditkom Matijaševića u 19. minuti, što je i pored brojnih prigoda za povećanje rezultata, bio i ishod prvog poluvremena. U nastavku Somborci pojačavaju pritisak, stvaraju nove prigode, ali ih i dalje ne uspijevaju realizirati, sve do zgoditka Kobiljskog za podvostručenje prednosti tek u 75. minuti. Samo četiri minute kasnije gosti su iz jedne od vrlo rijetkih prigoda prepolovili prednost Radničkog 1912, a domaće pričuve, Ostojić u 85. i Mitrović u 89. minuti postavljaju konačni rezultat utakmice. U narednom kolu Radnički 1912 će gostovati u Apatinu kod Mladosti Apa. 

PFL Sombor
Neočekivani gubitak dva boda

SOMBOR – Iako su bili izraziti favoriti, nogometaši ŽAK-a na domaćem travnjaku, pred stotinjak gledatelja, zahvaljujući velikom broju nerealiziranih prigoda već u prvom poluvremenu, protiv ekipe Radnički 1918 iz Ratkova odigrali su neodlučeno 1:1 (1:0). Somborci su solidno otvorili utakmicu, napadali su i stvarali prigode, ali i promašivali. Jedini zgoditak u prvom poluvremenu djelo je prvog strijelca lige Stankovića u 29. minuti. Slično se igralo i u nastavku, a gosti su zgoditkom u 62. minuti kaznili brojne promašaje Somboraca i neočekivano slavili osvajanje boda, zlata vrijednog u borbi za ostanak u ovom rangu natjecanja. U narednom kolu ŽAK će gostovati u Liparu kod istoimene ekipe i svaki ishod osim njihove pobjede bio bi veliko iznenađenje.

Nenadani bod

OBROVAC – Iako je domaći Borac 46 prije susreta slovio za favorita, Tvrđava je na ovom tradicionalno neugodnom gostovanju u igri bez zgoditaka osvojila zlata vrijedan bod, koji će im omogućiti mirnije igre u borbi za opstanak. Bačani će i u narednom kolu biti na ozbiljnoj probi, ugostit će lidera, ekipu Stari grad iz Bačke Palanke. Svaki ishod osim pobjede lidera bio bi velika senzacija.

PFL Subotica
Potop Novožedničana

BAJMAK – Poslije 12. kola nogometaši Radničkog 1905 i dalje drže priključak ekipama iz kruga aspiranata na lidersku poziciju. Bajmačani su sigurnom igrom na domaćem travnjaku do vrha napunili mrežu Preporodu i rezultatom 7:0 (2:0) zadržali 4. mjesto na ljestvici. U derbiju narednog kola Radnički 1905 će gostovati u Hajdukovu kod Vinogradara, a Preporod će ugostiti ekipu Proletera iz Ravnog Sela. 

Đurđinčani u sigurnoj zoni

NADALJ – Osokoljena ekipa Đurđina, nadahnuta prethodnom serijom od tri pobjede, nije poklekla ni na teškom gostovanju u Nadalju, kod susjeda na ljestvici, ekipe Napretka. U tvrdoj i borbenoj utakmici stvoreno je više prigoda ispred obojice vratara, a svaka ekipa je iskoristila po jednu, pa je susret završen miroljubivim rezultatom 1:1 (0:0). U narednom kolu Đurđin će ugostiti trećeplasiranu Iskru iz Kucure. 

MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. razred
Drugi poraz zaredom

SRPSKI MILETIĆ – Nogometaši Dunava su na gostovanju u Srpskom Miletiću kod ekipe Zadrugara poraženi rezultatom 2:1. Igra je bila prilično ravnopravna. Od brojnih prigoda, domaćini su iskoristili jednu više i osvojili bodove koji će im puno značiti u borbi za opstanak. U narednom kolu Dunav će ugostiti ekipu Hajduka iz Stapara.
 MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 2. razred
Sonćanima šokački derbi

BEREG – Ekipa Dinama 1923 je ugostila ekipu imenjaka iz Sonte i u vrlo uzbudljivoj utakmici, prepunoj obrata, zabilježila poraz od 3:4 (1:2). Domaćini su bolje otvorili utakmicu i zgoditkom Čalića u 16. minuti došli u minimalnu prednost. Sonćani se nisu predavali, vezli su travnjakom i stvarali izgledne prigode pred vratarom Pastorom, a rezultat su preokrenuli zgodicima kapetana Tetkova u 36. i Đurkova u 45. minuti. U međuvremenu, u 41. minuti, Berešci nisu iskoristili opravdano dosuđeni penal. Domaćini poravnavaju novim zgoditkom Čalića u 49. minuti, a svojim drugim pogotkom u 62. minuti Tetkov vraća prednost Sonćanima. Novo poravnanje domaćinima donosi Ilić u 70. minuti iz drugog dosuđenog penala. Upornost u napadu Sonćanima se isplatila u 87. minuti, kad je jedan od posljednjih napada na utakmici zgoditkom krunisao snalažljivi Vučićević. Ekipa Dinama 1923 u narednom kolu će gostovati u Bačkom Gračacu kod lidera Borca, a Sonćani će dočekati Panoniju iz Lalića.  

Općinska liga Bačka Palanka
Očekivani poraz

BAČKO NOVO SELO – Očekivano, ekipa Slavije je na gostovanju u Bačkom Novom Selu kod Bačkog Hajduka položila oružje uz rezultat 5:2. U narednom kolu Slavija je slobodna. 
  
Derbi gostima

PLAVNA – U derbiju kola Plavanci su na svojem travnjaku uz rezultat 0:3 prepustili bodove drugoplasiranoj ekipi Naše zvezde iz Silbaša. U vrlo solidnoj utakmici gosti su stvorili više prigoda, a domaćini niti jednu od svojih nisu iskoristili. U derbiju narednog kola Sloga će gostovati u Gložanu, kod ekipe Budućnosti.  
Ivan Andrašić

Gledatelji
 

Nogomet se igra za publiku. Otkad je izmišljen, ovaj sport nad sportovima postao je najvažnija sporedna stvar na svijetu, a stadioni ispunjeni gledateljima njegov najljepši dekor. Ali, nažalost u posljednje vrijeme na domaćim stadionima 1. HNL i nema baš previše gledatelja. Izuzev kada su u pitanju derbiji i susreti od posebnog značaja. Pa ni Dinamo se u europskim susretima nije baš mogao pohvaliti velikim posjetom na svom Maksimiru, pa stoga raduje podatak kako su za susret protiv Spartaka iz Trnave sve ponuđene karte unaprijed rasprodane.
Kako to u stvarnosti izgleda, pogledajmo na izvješću 1. HNL o aktualnoj gledanosti hrvatskih nogometnih prvoligaša.
Unatoč najkatastrofalnijem startu u povijesti, i dalje je najgledaniji Hajduk kojeg je na njegovom Poljudu u pet prvenstvenih susreta ove sezone 2018./19. gledalo 59.036 gledatelja. Bilo bi ih i više, ali je Hajduk kažnjen s četiri susreta igranja bez publike.
Na drugom mjestu se nalazi Rijeka, koja je također u slabom početku nove sezone, ali vjernost navijača bilježi brojkom od 30.947 na šest susreta. Slijedi lider prvenstva Dinamo, kojeg je na čak sedam domaćinstava gledalo ipak skromnih 23.549 navijača što u prosjeku iznosi svega 3.364 po susretu. Premalo.
Veliku četvorku hrvatskog nogometa zaključuje Osijek, koji na svom Gradskom vrtu do sada ima 22.982 gledatelja na sedam prvenstvenih susreta.
Najugodnije iznenađenje novog prvenstva 1. HNL je jamačno Gorica iz Velike Gorice, koja je osim rezultatskog uspjeha i aktualne četvrte pozicije na tablici, na svom stadionu privukla 17.265 gledatelja na dosadašnjih sedam domaćinstava.
Najmanje gledatelja, za očekivanje imaju fenjeraši Inter i Rudeš. Momčad iz Zaprešića je na pet domaćih susreta gledalo 3.492 gledatelja što u prosjeku iznosi svega 498 navijača. Rudeš je nešto bolji i na isto toliko domaćinstava upisali su brojku od 4.177 gledatelja, odnosno 835 po susretu.
Što se tiče gledanosti na gostujućim susretima, Dinamo je najgledaniji hrvatski klub s 38.748 gledatelja na šest odigranih susreta. Drugi je Hajduk s 24.349 (sedam susreta), a zanimljivo treća je Gorica s 21.400 gledatelja (šest susreta).
Sve u svemu, brojke baš nisu ohrabrujuće, jer ne prate stvarna zbivanja na terenima koji u ovoj sezoni 1. HNL obiluju dobrim nogometom i zanimljivim susretima koji zaslužuju više publike.
Pun Maksimir na susretu Dinama i Spartaka iz Trnave u 4. kolu Lige Europe, te na uzvratu Lige nacija protiv Španjolske mogao bi donijeti novi poticaj gledateljstvu da i domaće susrete pohodi u većem broju.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika