Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi put, staro hodočašće

Blago Bašić iz Sombora već 14 godina svake godine na hodočašće u Međugorje putuje malim Tomosovim motociklom. Od tog putovanja nije odustao ni ove godine, usprkos nedaćama koje su ga prošle godine zadesile na putu u Rim i Vatikan. Iako bi poslije toga mnogi odustali, Blago nije. 
»Svake godine trudim se da mijenjam rutu kojom idem, kako bi putovanje bilo zanimljivije i kako bih obišao što više krajeva, pa sam ove godine prvi puta išao preko Mađarske. Kroz Mađarsku do Varaždina, onda Marija Bistrica, Zagreb, Karlovac, Zadar, Trogir, Split, Omiš, Makarska, Ploče, Ljubuški, Međugorje, pa u povratku Čapljina, Metković, Makarska, Split, Gračac, Korenica, Slunj. I u Slunju sam završio svoje putovanje zbog kvara na motociklu, koji je ostao u Slunju, a po mene je došla moja obitelj«, priča Blago nakon povratka u Sombor.
A ni ove godine na putu ga nije pratila sreća. Kod Marije Bistrice, kada je išao prema Zagrebu, doživio je nevjerojatnu situaciju: kaže – pucali su na njega!
Kao i mnogo puta do sada Blago se na svom hodočašću uvjerio da ima puno dobrih ljudi. Tako je kod Trogira jedne kišne noći primljen u kuću nepoznatih ljudi gdje je prespavao i narednog jutra ispraćen kao najbolji prijatelj. Nije ove godine zaobišao ni sada već prijatelja Juru Turkalja između Karlovca i Plitvičkih jezera. Lucu u Splitu...
»Domaćini su mi bili i Somborci kojima sam pomogao u zidanju njihove kuće od kamena, zadesila me je jaka bura na Jadranu; promet je bio zatvoren, ali mene je policija propustila i bio je to nevjerojatan pothvat proći tih šezdesetak kilometara. I tu nije kraj: na putu za Ljubuški na sporednoj cesti sreo sam se s vukovima. I sve to uz strah od preživljenog kod Marije Bistrice«, kaže Blago.  
Što ga je pokrenulo da i ove godine krene malim motociklom u Međugorje? Blago kaže da ne zna. Jednostavno, osjetio je da mora otići. 
»Mnogi su me odvraćali. Kazali su: Blago, ne izazivaj Boga. Nisam slušao nikoga i otišao sam. A vidite kako sam prošao. Mislim da je ovo bilo posljednje putovanje motociklom. Ali, znate – nikada se ne zna«, kaže Blago.
Dnevno je prelazio oko 150 kilometara. Kaže, najviše je bilo 200 kilometara motociklom koji maksimalno može izvući 40 kilometara na sat. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika