Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoći i ojačati zajednicu

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i njegov zamjenik Goran Ivanović Lac u srijedu, 17. listopada, susreli su se u Osijeku s predstavnicima Hrvata iz Vojvodine. Susretu su prisustvovali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo Lazar Cvijin, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata Družijanca Marinko Piuković i zamjenica predsjednika Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta Mira Tumbas.  
Predstavnici Osječko-baranjske županije već više puta gostovali su u Vojvodini, posjećujući udruge i manifestacije hrvatske manjine, te je na sastanku bilo riječi o budućoj suradnji, a župan Anušić je istaknuo kako je razgovarano o konkretnim projektima, financijskoj pomoći i aktivnostima oko kojih se okupljaju Hrvati u Vojvodini. Također, napomenuo je kako je bitno podržati hrvatsku zajednicu i ojačati kulturni identitet Hrvata u Vojvodini. 
Dobru suradnju potvrdio je i predsjednik HNV-a Slaven Bačić rekavši kako je suradnja i ranije postojala i s drugim županijama, no ovo je značajni iskorak Osječko-baranjske županije. Ne samo u smislu iznosa sredstava, nego i zbog buduće suradnje. 
Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin je izrazio radost zbog ovoga susreta, rekavši kako je ovaj posjet Osijeku bio plod dosadašnjih susreta, na kojima je župan upoznat s radom hrvatskih udruga u Vojvodini. Upravo temeljem toga su ova značajna sredstva dodijeljena hrvatskim udrugama, koje gravitiraju ovoj županiji. 
»Valja se podsjetiti da je prvi širi susret naših udruga s predstavnicima Osječko-baranjske županije na čelu sa županom bio održan u Subotici 16. travnja ove godine na inicijativu HKC-a Bunjevačko kolo, koji je bio inicijator i susreta u Osijeku. Prilikom tog susreta iz razgovora s predstavnicima kulturnih udruga župan i njegovi suradnici su se uvjerili u rad udruga, ali i da su iste suočene s mnogobrojnim problemima, od kojih su najčešći oni financijske prirode. To je rezultiralo ovom odlukom županije koja će se u narednim danima i realizirati. Kao i svim udrugama, tako i nama ova pomoć puno znači, kako financijski tako i da znamo da imamo pomoć matične države. Želim se zahvaliti i HNV-u i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata koji su ovu inicijativu zdušno podržali«, kaže Cvijin. 
Financijsku pomoć od 200.000 kuna (26.909 eura) podijelit će 14 hrvatskih udruga, a kako je Cvijin rekao, s dijelom koji će dobiti HKC Bunjevačko kolo pomoći će se rad odjela, manifestacija, a dio toga je namijenjen i za infrastrukturu koja iziskuje velika ulaganja.
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika