Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Glumci iz Sinja u posjetu HKD-u Šid

ŠID – U okviru festivala Svratište u pozorište koji se održava u Šidu, u subotu je nastupilo Sinjsko pučko kazalište s predstavom Sedam snjeguljica i patuljak. Nakon odigrane predstave u Kulturno-obrazovnom centru, mladi glumci iz Sinja sa svojim voditeljem, posjetili su HKD Šid, gdje ih je ugostio i s radom udruge upoznao Josip Pavlović. Sinjsko pučko kazalište prvi put je ove godine sudjelovalo na kazališnom festivalu u Šidu, ali, kako kažu, poznati su im krajevi u Vojvodini s obzirom na to da su redoviti gosti na Zmajevim dječjim igrama u Novom Sadu.
»Šidskoj publici predstavili smo se predstavom Sedam snjeguljica i patuljak, parodijom na poznatu bajku Snježana i sedam patuljaka. Šidskog redatelja Cvetina Aničića upoznali smo prije nekoliko godina u Sloveniji na festivalu u Postojni i tako je došlo do jedne lijepe suradnje s Amaterskim kazalištem u Šidu kao i našeg sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu. Nadamo se da će se ta suradnja nastaviti, jer kultura ne poznaje granice«, kazao je voditelj Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin koji je izrazio nadu i da će se uspostavljena suradnja s HKD-om Šid nastaviti u budućnosti.
S. D.

Klapa Geta u Novom Sadu

NOVI SAD – Muška klapa Geta iz Orebića (Hrvatska) imat će večeras (petak, 19. listopada) dva nastupa u Novom Sadu. Prvo će od 18.30 sati održati koncert u župnoj crkvi Imena Marijina. Ulaz je besplatan. Nakon toga klapa će nastupiti kao gost na koncertu pjevača Marka Žigmanovića u Studiju M. Koncert počinje u 20 sati.
M. T.

Amaterska kazališna smotra u Somboru

SOMBOR – U Hrvatskom domu u Somboru danas i sutra (19. i 20. listopada) bit će održana IX. međunarodna smotra amaterskih dramskih društava. Smotru će večeras otvoriti domaćini – dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor i to premijerom komada Matora dica Marjana Kiša u režiji Ljiljane Tomić Markovinović. U nastavku programa Amatersko kazalište iz Belišća izvest će komediju Fadila Hadžića Ljubav na prvi pogled u režiji Ivice Koprivnjaka. Drugog dana smotre gostovat će HKC Bunjevačko kolo iz Subotice s komedijom Ča Grgina huncutarija Marjana Kiša. Oba dana predstave počinju u 19 sati i 30 minuta. 
Z. V.

Preprekova jesen u Novom Sadu

NOVI SAD – Treća po redu manifestacija Preprekova jesen, koju organizira novosadsko HKUPD Stanislav Preprek, bit će održana sutra (subota, 20. listopada) u Kulturnom centru Novog Sada, s početkom u 18 sati. 
Na manifestaciji će biti predstavljena nova zbirka kratkih priča, koja je rezultat natječaja spomenute udruge, a u kojoj su zastupljeni radovi autora iz Srbije i Hrvatske. O zbirci će govoriti članovi Uredništva zbirke i književni kritičari, a bit će pročitane i tri prvonagrađene priče. 
Nastupit će i ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek, a publiku i ove godine očekuje gost iznenađenja.
D. B. P.

Predstavljanje knjige 
Monoštor u povijesti 2

SOMBOR – Knjiga Monoštor u povijesti 2 autorice Marije Šeremešić bit će predstavljena u srijedu, 24. listopada, na dječjem odjelu Gradske knjižnice u Somboru, s početkom u 18 sati. O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, prof. Marija Mrgić, autorica i Nataša Turkić, v. d. ravnateljice Gradske knjižnice. U programu će sudjelovati ŽPS Kraljice Bodroga iz Monoštora i pjesnici Kata Kovač, Antun Kovač i Adam Bešlin.
Z. V.

Hrvatska riječ i ZKVH 
na Beogradskom sajmu knjiga

BEOGRAD – NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem, 63. međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga. Predstavljanje dvaju nakladnika bit će održano idućeg petka, 26. listopada, u sajamskoj dvorani Vasko Popa (Hala 1a), s početkom u 19 sati. 
NIU Hrvatska riječ će predstaviti knjigu pjesama Slike iz beskraja Vedrana Horvackog te antologiju Zapisane avanture za male i velike koju je priredila Katarina Čeliković.
ZKVH će predstaviti izbor iz najnovije znanstvene i publicističke naklade o kojoj će govoriti Robert Skenderović, Mirko Ćurić, Ivan Trojan, Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković.
Predstavljanje NIU Hrvatska riječ i ZKVH-a održava se u organizaciji Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. U sklopu Sajma, na štandu resornih pokrajinskih tajništava, među ostalima, bit će izložene knjige i druge publikacije hrvatskih nakladnika iz AP Vojvodine.
Beogradski Sajam knjiga, koji važi za najveću regionalnu manifestaciju posvećenu knjizi, održava se od 21. do 28 listopada. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika