Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Afirmiranje malih poljoprivrednih proizvođača

Prvi Međunarodni sajam poljoprivrede Agrosirm otvoren je 12. listopada u Srijemskoj Mitrovici. Sajam je trajao dva dana i sastojao se iz dvije cjeline: poljoprivrednog dijela, u okviru kojeg su se predstavili izlagači poljoprivredne mehanizacije i opreme, izlagači sredstava za zaštitu bilja, sadnog materijala, sjemenske robe, gnojiva i stočne hrane. Drugi dio bio je gastro-turistički i posjetitelji su imali priliku probati srijemske suhomesnate delikatese sir, vino i rakiju. Osnovni cilj održavanja ovakvog sajma u srcu Srijema, prema riječima organizatora, je bio objedinjavanje poljoprivrednika iz Srijemskog okruga u kojem dominira poljoprivredna proizvodnja s tendencijom porasta.

Dobra iskustva

Poljoprivredni sajam u Srijemskoj Mitrovici nastao je na temelju dobrog iskustva od prošle godine kada je održana svojevrsna izložba poljoprivredne mehanizacije. Da je ideja o njegovom održavanju uspjela, potvrdio je prilikom službenog otvaranja i gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader, istakavši da je sajam najvažniji događaj za agro-biznis, ne samo za grad već i cijeli Srijemski okrug.
»Shvatili smo da nam treba jedna ovakva manifestacija s obzirom na to da se na sajmovima ljudi upoznaju, zbližavaju, razmjenjuju iskustva i ugovaraju nove poslove. Cilj nam je da objedinimo poljoprivrednike i agrobiznis. Također, jedan od ciljeva nam je da napravimo jednu dobru turističku manifestaciju koja će i našem gradu biti od koristi, jer je Srijemska Mitrovica grad turizma i budućnosti. Sve gradske strukture su uključene kao logistika i pomoć našim poljoprivrednicima, koji mogu mnogo toga ostvariti zahvaljujući mjerama Vlade Srbije i Pokrajinskog tajništva. I dalje ćemo se truditi da kao grad pružimo svu neophodnu podršku razvoju poljoprivrede i ovakvih manifestacija«, istaknuo je Sanader.
Doprinos gospodarstvu

Organizator sajma je Kazneno-popravni zavod u Srijemskoj Mitrovici koji je čuven po proizvodnji traktorskih prikolica dubrava, koja je su ponuđene proizvođačima po znatno nižim cijenama, ali i uz 50 posto financiranja preko Ministarstva poljoprivrede, koje već sufinancira poljoprivrednu mehanizaciju za upola cijene od kupljene.
»Od svog postanka Kazneno-popravni zavod je uvijek na različite načine davao svoj doprinos gospodarstvu Srbije. Nastojimo pružati potporu rastućem gospodarstvu naše zemlje. Ovo je samo uvertira, jer naredne godine planiramo proširiti spektar proizvoda koje ćemo plasirati na tržištu, kako kod nas tako i u inozemstvu. Mi već 50 godina proizvodimo poljoprivrednu mehanizaciju. To je brend dubrava. Naši strojevi su rado viđeni kod naših paora ovdje, a sada smo već polako krenuli s izvozom. Prošle godine smo prodali 141 prikolicu, ove godine ćemo izaći s oko 100. Osim prikolica koje imamo za ratarske, povrtlarske i voćarske radove imamo i mehanizaciju za obradu zemlje, srednje, teške drljače i podrivače, tako da se iskreno nadam da ćemo uspjeti plasirati svoje proizvode i na inozemno tržište«, kazao je direktor Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Alimpić, ističući da u svom radu imaju suradnju i sa susjedima u Hrvatskoj.
»Partneri smo na projektu prekogranične suradnje, projektu HORIS, u okviru kojeg je naš konjički klub, kojeg smo osnovali 2015. godine, partner na ovom projektu. Plan nam je da po projektu izgradimo manjež od 800 kvadrata, koji bismo u budućnosti koristili za hipoterapiju i za školu jahanja za građane Srijemske Mitrovice.«
 
Više sredstava za poljoprivredu

Sajmu je nazočio i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, koji je tom prilikom kazao da je to prilika da se poljoprivrednicima i proizvođačima ukaže na sve ono što država daje za razvoj ruralnog razvoja. Taj iznos je 6 milijardi dinara, što je prema njegovim riječima deset puta više od prije tri godine.
»Nama je ideja da što više afirmiramo male poljoprivredne proizvođače i pokušamo ih podići na višu razinu kako bi izdržali tržišnu utakmicu. Zato i služe naše subvencije koje uglavnom idu malim i srednjim proizvođačima«, istaknuo je Nedimović.

Gosti iz regije

Na sajmu je sudjelovalo oko 100 izlagača. Među njima i Caritas iz Šapca koji se bavi prvenstveno socijalnom zaštitom, ali i socijalnim poduzetništvom. Na svom štandu su predstavili različite domaće proizvode.
 »Ovo je lijepa prilika da predstavimo naš rad i naše proizvode koji su nastali u okviru radno-okupacijske terapije koju radimo s našim korisnicima u okviru našeg dnevnog boravka Sveta Sofija u Šapcu i Sveti Jovan u Bogatiću. Proizvodimo različite domaće proizvode, gledamo da to bude što prirodnije, na domaći način spremljeno, tako da su sve to proizvodi koji su nastali od sirovina koje su nastale na našim imanjima. Naši korisnici su osobe s mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama s teritorija općina Šabac i Bogatić. Taj rad je iznimno važan za njih, jer to su osobe koje su u velikoj mjeri izolirane iz socijalne sredine, tako da je to način da i njih uključimo u rad zajednice u socijalnu sredinu, da negdje stanu u svojoj zajednici i da ih na taj način što više osnažimo za samostalni život«, kaže Andrijana Nešković.
Sa svojim proizvodima na sajmu su se predstavili i učenici, članovi učeničke zadruge srednje škole iz Dalja u Hrvatskoj, zajedno sa svojom profesoricom Ivanom Bertić Bulić.
»Mi smo i projektni partneri s Tehničkom školom iz Srijemske Mitrovice i s njima planiramo buduću suradnju kroz projekt prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. Poveznicu smo našli u tome što naša škola ima učeničku zadrugu i njeguje poduzetništvo među mladima, učeničko zadrugarstvo, kao jedan oblik koji bismo željeli prenijeti na druge škole, bilo da su one poljoprivredne ili neke druge. U tome smo našli neke zajedničke interese. Preko njih i preko nekih drugih poznanstava smo pozvani da ovdje budemo gosti. U Slavoniji su ovakve manifestacije česte. S obzirom na to da naša škola ima učeničku zadrugu, često smo gosti sličnim manifestacijama«, kazala je profesorica Bertić Bulić.
Organizatori poljoprivrednog sajma u Srijemskoj Mitrovici su Grad Srijemska Mitrovica, KPZ i Regionalna privredna komora Srijemskog okruga, a podršku organizaciji sajma su pružili Turistička organizacija Grada Srijemska Mitrovica i Agencija za ruralni razvoj. 
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika