Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Partneri u stečaju

Komentirajući proglas Kraljevskog mjeničnog i trgovačkog suda Bácskai Ellenőr u nastavku teksta članka napominje da je ovaj stečajni postupak izazvao veliku pozornost u društvenim i političkim krugovima prijestolnice. »Jeste da se odluka o stečaju odnosi na tvrtku Bobula, ali kao što je poznato, građevinski inženjer János Bobula je i zastupnik u Parlamentu i zastupa program Vlade u gradu i okrugu Lubló (danas Ólubló – Stara Lubovna, u Slovačkoj, prim. a.). Stečaj je pokrenula Mađarska državna centralna banka zbog velikih mjeničnih potraživanja od Bobule. Prvo je pristupila prinudnom izvršenju/naplati kao i dražbi, ali pošto to nije imalo nikakve efekte, bila je prinuđena da zajedno s još četiri vjerovnika pokrene stečaj. Financijsko propadanje Bobule počelo je već poslije izbora 1887. jer su mu troškovi za izbore bili ogromni. Planirao je izgradnju raznih željeznica – tako je u županiji Szepes (Szepesmegye, danas Spiš u Slovačkoj, prim. a.) i dobio jednu koncesiju za željeznicu prilikom čije izgradnje je stekao mandat na temelju kojeg je ušao u predstavnički dom zastupajući Lubló. Financijsko stanje nije mu se popravilo niti izgradnjom željeznice, niti mandatom. Nadalje, navodi se da je Bobula imao neugodnu aferu s Vermesom, poznatim sportašem, u svezi izgradnje subotičko-palićke električne željeznice, koji je također imao interes u ovom poslu, uz napomenu urednika da je Vermes također u stečaju. Suština ove afere je sljedeća: Vermes je tužio Bobulu za 32.000 forinti mjeničnih potraživanja, a Županijski sud V. kvarta u Budimpešti odredio je izvršenje, što je pridonijelo ubrzanju odluke o stečaju Bobule«, navodi se u Bácskai Ellenőru. 

Financijsko stanje i zastupnički mandat

Loše financijsko stanje Bobule bilo je poznato već tjednima. Potraživanja su prilično velika. Navodi se da posjeduje prilično lijepu kuću u Budimpešti, ali je ona uknjižena kao dar njegovoj kćerki, tako da vjerovnici mogu računati samo na vrlo malu kvotu za naplatu svojih potraživanja, vjerujući da će Bobula tražiti posredovanje stečajnog upravnika kod kraljevskog tableaua.
Bobula s reputacijom izuzetnog graditelja imao je veliku ulogu u javnom životu glavnog grada. Kao jedan od vodećih ličnosti Terézvárosa (kvart u Budimpešti, prim. a.) stekao je brojne pristalice. Povjereni su mu brojni građevinski radovi u prijestolnici (između ostalog poslovi su mu interesno vezani i za izgradnju poznate Andrássy avenije) i na taj način stekao je priličnu imovinu. Njegova sposobnost i stilski pravac kao građevinskog inženjera potvrđuju mnoga monumentalna zdanja s napomenom urednika lista da je i novoizgrađena subotička bolnica Mária Valéria (stari dio sadašnje subotičke bolnice, prim. a.) Bobulino djelo. Nositelj je ordena viteškog reda Franje Josipa. Kao zastupnik, nije imao veći utjecaj u parlamentu.

Zakon i paragrafi

Na kraju ovog teksta slijedi jedan vrlo zanimlji zaključak:
»János Bobula svojim stečajem ne gubi neminovno svoj mandat. Stečajem se gubi pravo izabiranja i ne može biti ponovo biran, ali sada, kao već izabrani delegat, na temelju zakona ne gubi mandat. To je greška naših zakona koji su nastali kada su ukinute zastupničke dnevnice. U zakonu o neusuglašenosti naime nedostaje stečajni postupak kao neusuglašenost. Onda, kada su zastupnici dobijali dnevnice, bila je dovoljna ona odredba zakona o neusuglašenosti, po kojoj mandat gubi onaj kome je dnevnica blokirana preko tri mjeseca. Pošto sada nema dnevnica za zastupnike, ne postoji paragraf protiv mandata zastupnika dospjelog u stečaj. U cilju dopune ovog nedostatka ministar pravde dao je obećanje da će podnijeti zakonski prijedlog. Dok se ovaj prijedlog ne podnese i ozakoni, János Bobula – ako mu se tako sviđa – može zadržati svoj mandat. Njegova zastupnička plaća, naravno potpada pod stečajnu masu.«
Atila Dunđerski

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika