Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Petrovaradinci prepoznaju i oplemenjuju dječje talente

Novi ciklus Petrovaradionice nedavno je započeo na istom mjestu, u privatnoj osnovnoj školi Tvrđava u donjoj Petrovaradinskoj tvrđavi, u isto vrijeme, subotom u 11 sati. Djeca školskog uzrasta iz Petrovaradina i okolice, uz stručno nadgledanje i usmjeravanje, ostvaruju se na ovoj radionici koju je pokrenulo i vodi HKPD Jelačić u dramsko-literarnom, likovnom ili glazbenom odjelu. Neki od njih članovi su sva tri odjela! Voditeljice odjela otkrivaju što je novo i kako je krenula radionica ove školske godine. Odgojiteljica Branka Dačević, koja vodi djecu koja su se opredijelila za dramsko-literarni odjel, kaže da se mališani ubrzano pripremaju za proslavu obljetnice rođenja bana Jelačića – praznika hrvatske zajednice, koja će biti proslavljena 16. listopada u Petrovaradinu i Novom Sadu. 
»Pripremamo igrokaz u kojem će biti prikazan životopis bana Josipa Jelačića. Pripremamo se i za Pokrajinsko natjecanje recitatora na hrvatskom jeziku u Subotici koje će biti održano 9. studenoga, a u kojem će sudjelovati četvero naše djece. Naš recitator Ivan Štimac je osvojio prošle godine nagradu i ove godine će pokušati isto«, kaže Dačević. 
Kruna ovogodišnjeg rada u udruzi Jelačić je proslava petnaestogodišnjice njezina osnivanja. Dačević otkriva da se sprema predstava za tu prigodu. 
»Rad našeg odjela započet je vježbanjem i izvođenjem šaljivih recitacija, sada radimo igrokaz, a nadamo se maloj predstavi kojom ćemo pokazati publici koliko smo uznapredovali. Na proljeće se spremamo za nastup u Slavonskom Brodu s jednom predstavom po tekstu Ivane Brlić Mažuranić«, kaže Dačević. 
I ona, kao i voditeljica likovnog odjela prof. Tatjana Štimac, naglašavaju napredak kod djece s kojima rade. 
»Ako računamo nekoliko mjeseci rada, smatram da su izvrsni i da se već prepoznaju neki talenti«, kaže Dačević. 
Profesorica Štimac, hvaleći veliki odaziv djece, kaže da među malim likovnjacima, osim dosadašnjih polaznika, ima i nekoliko novih. 
»Pripremamo izložbu likovnih radova koji su također inspirirani životom bana Jelačića. Djeca su oduševljena temom, izuzetno kreativna, uporna i istrajna u onome što rade«, pohvaljuje polaznike prof. Štimac.
Glazbeni odjel, formiran pri kraju protekle školske godine, vodi prof. Marina Milošev. Sve voditeljice se slažu da ulaganje u djecu koje je započeto u ovoj radionici znači budućnost rada u pojednim odjelima. Zahvaljuju roditeljima, i pozivaju i one koji do sada nisu bili polazinici Petrovaradonice da im se slobodno pridruže. Ovogodišnju Petrovaradionicu podržala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada.
M. Tucakov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika