Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, 8. listopada, u Zagrebu na Dan neovisnosti predvodio državni vrh u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na Mirogoju te se tom prigodom prisjetio proglašenja neovisnosti prije 27 godina.
»Danas, na Dan neovisnosti prisjećamo se vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora od strane agresorske JNA«, podsjetio je premijer Plenković nakon polaganja vijenaca te istaknuo kako je riječ o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključnom preduvjetu za međunarodno priznanje Hrvatske koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije.
»To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvoga predsjednika Franje Tuđmana i uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvaren je ključni cilj slobodne samostalne i neovisne države«, istaknuo je Plenković, te dodao kako se taj cilj nastavlja i danas, ukorijenjen u europski i u transatlantski kontekst.
Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno niti jedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te da za Republiku Hrvatsku nije valjan ni jedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji. Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada JNA.
Šeks je u ponedjeljak rekao kako su ostvareni svi bitni nacionalni strateški ciljevi. »Hrvatska je danas u sustavu kolektivne sigurnosti unutar NATO-a i EU-a. Jasno, duboko smo nezadovoljni strahovitom krizom koja se odvija – a to je starenje stanovništva i odlazak mladih«.
Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica. Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika