Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jadranka Joksimović: Nadam se da Hrvatska neće blokirati Srbiju

»Nadam se da Hrvatska neće nastaviti postavljati ‘rampe’ Srbiji u narednim mjesecima u procesu europske integracije, jer se pokazalo da bilateralne rampe tijekom pregovora podrivaju povjerenje u kredibilnost procesa pregovora i jednako za sve važećih kriterija«, rekla je za Danas ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović komentirajući učestale verbalne razmirice između Srbije i Hrvatske. 
Ministrica ističe kako je ne bi iznenadilo da Hrvatska to učini, dodajući kako ju to ne frustrira jer zna »koliko bi Srbija i kada bi danas bila članica EU, i pored još mnogo reformi koje moramo provesti, pridonijela u mnogim segmentima zajedničkih politika Europske unije«.
Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković ocijenio je kako »generalno postoji potencijal za blokadu, pogotovo oko Poglavlja 23 i ispunjavanja međusobnog sporazuma o zaštiti manjina«.
Prema mišljenju politologa Bobana Stojanovića možda se može dogoditi da Hrvatska uspori pojedine procese, ali značajnijih usporavanja na putu Srbije k EU neće biti »prije svega zato što će EU i države članice utjecati na Hrvatsku, naravno sve dok Srbija bude imala podršku EU i bude surađivala po pitanju Kosova«.
Upitan postoji li mogućnost da će Hrvatska blokirati Srbiju tako što bi osnažila odnose s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji se smatra »zvijezdom u usponu« u EU i zalaže se za princip »konsolidacija EU prije novog proširenja«, kako zagovaraju pojedini hrvatski analitičari, Stojanović kaže kako »ne vjeruje da se to može dogoditi«. »Francuska će na europsku integraciju utjecati isključivo kao država članica i jedna od vodećih država EU, nezavisno od toga hoće li  Hrvatska biti saveznik Macronu«, ocijenio je sugovornik Danasa.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika