Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krajnje vrijeme za zimnicu

O zimnici i njenom pripremanju smo već pisali, ali sad je krajnje vrijeme za ostavljenje kiseliša, kako to rado nazivamo. I ne samo toga, paprika je sad najbolja za pečenje, a uz to ide i ajvar, pinđur, tu su i krastavci... Donosimo nekoliko isprobanih recepata. 
Kako bi domaćice sve što lakše i jednostavnije uspjele napraviti koriste se raznim kuhinjskim pomagalima, ali i dosjetljivim načinima priprema. Kako sve to na kraju izgleda najbolje se vidi u proljeće, kada police i stelaže ostanu prazne.

Kiseli krastavci 

Potrebno za 10 kg krastavaca:
7,5 l vode
1,5 l octa
200 g soli
400 g šećera
2 vinobrana
1 konzervans  
1 vrećica krupnog papra
10 listova lovora

Vodu, sol, šećer, vinobran i konzervans skuhati u velikoj posudi i kad sve prokuha dodati ocat, papar i lovorov list. Krastavce dobro oprati i staviti u veliku posudu, te zaliti dobivenim sirupom. Umotati u najlon i ostaviti 24 sata. Sutradan krastavce redati u tegle i zaliti sirupom. 

Paprika s medom 

Potrebno za 5 kg paprike (crvene babure):
3 l vode
1/2 l octa 
300 g šećera
100 g soli
1 vinobran
1 konzervans
1 vrećica krupnog papra
lovorov list 
2 velike žlice meda

Papriku oprati, izvaditi sjemenje i odvojiti od peteljke, te ju izrezati na polovine ili četvrtine (po želji, može i na sitnije komade). Sve sastojke skuhati i kad prokuha dodati papriku, te ju obariti. Tegle ugrijati u toploj vodi, ili postupno u pećnici na 50 stupnjeva. Puniti ih paprikom tako da pliva u soku. Sve dobro utopliti (upakirati) i ostaviti da odstoje jedan dan. 

Domaći ajvar od paprika

Za ajvar postoji nebrojeno recepata i po želji može biti blagi i ljuti, ali to već odlučite sami. 

Za 1 kg ajvara potrebno je: 
4 kg zrele slatke crvene paprike
2 dcl suncokretova ulja
1-2 žlice vinskog octa
sol po želji i okusu

Pečenje paprike: Postoji više načina pečenja paprike i zapravo to je najveći dio posla kada je ajvar u pitanju. Mnogi je peku u pećnici, neki na roštilju, a isprobani način je da paprike poredate na lim i ispečete ih pištoljem na plin. Paprike je potrebno okrenuti i ispeći sa svih strana te ih pečene odmah potopiti u hladnu vodu. Na taj način se lako i brzo gule. Ako ih potapate u vodu duže će biti potrebno cijeđenje paprike, te ih najbolje odmah po ljuštenju stavljajte u cijetku. Paprike očistite i od peteljki i sjemenki.
Očišćene i ocijeđene paprike sitno isjeckajte i stavite u blender, te ih sameljite, ukoliko volite da ima i krupnijih komadića, onda dio paprike narežite nožem. Nauljite posudu i sipate samljevenu ili isjeckanu papriku u pliću, široku zdjelu za kuhanje. Ostatkom ulja prelijte paprike u zdjeli i ostavite ih dvadesetak minuta kako bi upile ulje. Ukoliko su komadići u pitanju, kuhanje može potrajati i tri sata, dok se sve ne raskuha, a ukoliko je samljevena proces je kraći. Tijekom kuhanja potrebno je smjesu stalno miješati kako ne bi zagorjela. Ajvar je gotov kada sva tekućina ispari, a masa postane gusta i ujednačena. Kada drvenom kuhačom povučete po dnu posude i ostane »put«, tj. vidi se dno, ajvar je gotov. Pred kraj kuhanja dodajte ocat i sol u količinama po želji i okusu. Gotov ajvar ulijte u prethodno zagrijane i čiste staklenke, te ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i zapecite 10 minuta. U staklenke ulijte ulje kako biste spriječili kontakt zraka i ajvara, zatvorite ih poklopcem i preokrenite ih tako da stoje na poklopcu. Neka se tako prohlade, a onda ih zatrpane ostavite još 2-3 dana. Otvorene staklenke moraju u hladnjak. 

Domaći pinđur

Pinđur je sličan ajvaru. Isto pravilo važi kao i za ajvar, ako hoćete ljuti, stavite ljutu papriku. 

Potrebno za 1-2 kilograma: 
2 kg crvene paprike 
1 kg rajčice
češnjak po želji i okusu
1,5 dl ulja
1-2 žlice octa
1 žličica šećera
sol po želji i okusu

Paprike ispecite kao i za ajvar, a nakon toga ih sitno isjeckajte. 
Rajčice blanširajte, oljuštite i sameljite ili sitno isjeckajte ovisno kakvu teksturu više volite. Češnjak također sameljite ili ga sitno isjeckajte.
Zagrijte ulje u širokoj plićoj posudi i prvo dodajte rajčice, kad se raskuha dodajte pečenu papriku, a zatim dodajte češnjak. Smanjite temperaturu pa nastavite s krčkanjem uz stalno miješanje kako masa ne bi zagorjela. Desetak minuta pred kraj kuhanja dodajte ocat, sol i šećer. Pinđur je gotov kada masa postane gusta i ujednačena.
Način punjenja i čuvanja je identičan kao u receptu za ajvar. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika