Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetna škola međuetničkog dijaloga

Međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća i istraživač položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Darko Baštovanović i aktivistica KUDH-a Bodrog iz Monoštora Andrea Matin sudjelovali su, uz još desetak mladih stručnjaka i istraživača iz Srbije, na Ljetnoj školi interetničkog, interkulturalnog i interkonfesionalnog dijaloga koja je održana od 26. kolovoza do 1. rujna na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta. 
Uz predavanja, program Škole činile su i panel debate te interaktivna radionica. Neke od obrađivanih tema bile su: Uzroci i tipologija etničkih konflikata u suvremenoj povijesti bivše Jugoslavije, Osnovne odrednice globalizacije i iskušenja očuvanja različitosti, Sloboda religije ili vjere i globalizacije, Međuetnički odnosi u Europskoj uniji danas i europski identitet, Balkanske migracije: od nasilnih migracija do povezanosti migracija i razvoja, Istraživanje i razumijevanje odnosa prema drugima, Mapiranje interkulturalizma u Srbiji, Regionalna i prekogranična suradnja – prilika za razvoj, jačanje suradnje i razumijevanja...
Predavači na Školi bili su: dr. sc. Dušan Janjić, dr. sc. Amela Lukač Zoranić, dr. sc. Jasmina Trajkoska, dr. sc. Nevena Petrušić, dr. sc. Anna Krasteva, dr. sc. Miloš Bešić, dr. sc. Dušan Potkonjak, doktorand Miroslav Keveždi, dr. sc. Mirko Blagojević i drugi. 
»Teme kojima se Ljetna škola bavila su veoma važne, ali se o njima malo govori u javnosti i malo se stručnjaka njima bavi«, kaže jedan od polaznika Darko Baštovanović. »Škola je bila interdisciplinarnog karaktera, okupila je reprezentativne predavače, i dobro je da smo i mi predstavnici nacionalnih manjina, konkretno hrvatske i bugarske, mogli sudjelovati. Bila je ovo također i prigoda za razmjenu mišljenja s predavačima ali i drugim polaznicima škole«.
Organizatori Škole bili su Forum za etničke odnose i Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, uz potporu Veleposlanstva Bugarske u Beogradu.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika