Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova znanja i prijateljstva

Zahvaljujući posredovanju i preporuci Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, mladi pripadnici ovdašnje hrvatske zajednice koji su završili neki od studija humanističkih znanosti su i ove godine imali priliku sudjelovali na uglednoj Zagrebačkoj slavističkoj školi u Dubrovniku. Škola je krajem kolovoza održana po 47. put, a okupila je polaznike s raznih strana svijeta: Australije, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Češke, Francuske, Južne Koreje, Makedonije, Njemačke, Poljske, Portugalije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Ukrajine. 
Po preporuci ZKVH-a Školu su pohađali: etnolog i antropolog Dalibor Mergel iz Pančeva i povjesničar Vladimir Nimčević iz Subotice. Voditeljica Škole bila je doc. dr. sc. Tatjana Pišković, a ovogodišnja predavanja bila su koncertrirana oko teme Metafore u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi.

Jezični i povijesni seminari

Dalibor Mergel je pohađao seminare iz kulturne povijesti Dubrovnika i lingvistike. U izjavi za naš tjednik kaže kako je zadovoljan organizacijom Škole, te da mu se osobito svidio izbor filmova koji su prikazani u večernjem programa. 
»Znanje koje sam tu stekao od neprocjenjive je vrijednosti, a predavači koji su nam ga prenijeli vrhunski su stručnjaci u svojim oblastima. Ne mogu ne spomenuti poznanstva i prijateljstva sklopljena s polaznicima slavistima iz Poljske, Slovenije, Rusije i iz brojnih drugih zemalja«, kaže Mergel.
Vladimir Nimčević je pohađao seminar o hrvatskoj književnosti, te seminar o staroslavenskom i starohrvatskom jeziku. Na predavanjima dr. sc. Vere Blažević Krezić dopao mu se, osim uvoda u čitanje glagoljičkih i ćiriličkih tekstova, njezin osvrt na Ivana Antunovića, kulturnog preporoditelja bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Ništa manji dojam na njega ostavili su sati književnosti, pogotovo onaj posvećen interpretaciji pripovijedaka Antuna Gustava Matoša, koji je »Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem«, te sat posvećen interpretaciji romana Na osami blizu mora Zorana Ferića. 
 
Dubrovačke znamenitosti

Program Škole je uz predavanja, obogaćen i stručnim obilaskom dubrovačkih znamenitosti (povijesna gradska jezgra, brdo Srđ, Franjevački i Dominikanski samostan, tvrđa Lovrijenac, renesansni ljetnikovac Sorkočević) i stručnim izletom na Elafitsko otočje, te gledanjem dviju kazališnih predstava u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara – Pod balkonima i Ljudi od voska. 
»Imali smo rijetku čast da posjetimo i Dubrovački arhiv, koji je smješten u palači Sponza i gdje nam je priređena izložba starih i rijetkih dokumenata, od kojih su za slavistiku najinteresantnija povelja bosanskog bana Kulina iz 1189., ugovor između humskog kneza Miroslava i Dubrovčana iz 1190. i prijepis spjeva Osman Ivana Gundulića iz 17. stoljeća, s kratkim predavanjem o značaju Dubrovnika u prošlosti. Ništa manju čast učinio nam je Zavod za povijesne znanosti HAZU-a u Dubrovniku, koji nas je primio u svoje prostorije u ljetnikovcu Sorkočević, odakle se pruža lijep pogled na zaljev Gruž. Tamo smo imali i kratko i sadržajno predavanje o političkom sustavu Dubrovnika. U Dominikanskom smo samostanu među inim predmetima mogli vidjeti i srebrni križ srpskog kralja Milutina s ćiriličnim natpisom«, kaže polaznik Škole Vladimir Nimčević.
U okviru večernjega kulturnog programa, polaznicima je predstavljen književni opus dr. sc. Krešimira Bagića s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te prikazani filmovi Glasnije od oružja Miroslava Sikavice, Kratki izlet Igora Bezinovića i Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika.
Zagrebačka slavistička škola kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već desetljećima unatrag nastoji poticati i promicati poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Ovo je četvrta godina zaredom da su Hrvati iz Srbije, posredovanjem ZKVH-a, sudjelovali na ovoj Školi. 
D. B. P.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika