Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo koje se pamti

Jedanaesti po redu Etnokamp Hrvatske čitaonice završio je u petak, 31. kolovoza. 
Više od 60 volontera, predvođenih predsjednicom Hrvatske čitaonice Bernadicom Ivanković, radili su tjedan dana s čak 120 djece. Podatak da je prvi Etnokamp okupio dvadesetak djece je dovoljni pokazatelj u kom smjeru ide ovaj ljetni kamp. Po riječima Bernadice Ivanković, broj bi bio i veći, no lista se popunila i prije nego su prijave zatvorene, te su morali neku djecu i odbiti. 
Svi sudionici Etnokampa imali su priliku proći i raditi u trinaest manualnih radionica, te su tijekom tjedan dana druženja i zabave napravili brojne korisne stvarčice, a ujedno i naučili nešto o svojoj tradiciji, kroz pjesmu i običaje. Dakle, pravili su platnene vrećice, ukrase za kosu, ukosnice, rajfove, trakice, izrađivali su nakit od kamenja i gline, od betona su pravili svijećnjake i saksije za cvijeće, reciklirali su plastiku, te pravili držač za vrećice, kutije od kartona i tijesta, plišane igračke od starih čarapa, držače za olovke, fićoke su ukrašavali slamom, izrađivali su magnete, kraljičke kape... a ujedno su imali duhovnu, tamburašku, folklornu, pjevačku, te kuharsku radionicu u kojoj su pravili nasuvo s krumpirom. 
Utorak je bio rezerviran za cjelodnevni izlet u Tavankut, na Sajc, a što su sve radili ne može se niti nabrojati. Najvažnije od svega je prekrasno druženje, upoznavanje novih vršnjaka, te jedno veliko zajedništvo. Osim djece iz Subotice i okolice, ove godine sudjelovala su djeca i iz Despotova, Zagreba, s Hvara i iz Beča. 
Završna priredba na kojoj su djeca pokazala samo dio onoga što su sve radili i čime su se bavila u ovogodišnjem kampu održana je u petak. Ovaj hvale vrijedan projekt podržali su svojim dolaskom i brojni gosti i uzvanici. Tim povodom obratila se i voditeljica službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R Hrvatske Rajna Stević koja je ove godine prvi puta posjetila Etnokamp i obećala kako će Državni ured i nadalje pomagati ovaj projekt. Također, nazočnima se obratila i savjetnica predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je slikovito pojasnila da je jedan prut lako slomiti, ali cijeli snop, osobito kada je u njemu 120 prutova nije moguće. Upravo to zajedništvo je vladalo u ovogodišnjem Etnokampu. 
Jedanaesti Etnokamp financijski su pomogli Hrvatsko nacionalno vijeće, Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica, Salaš 024 i pojedinačni darovatelji. Kamp su podržali i Demokratski savez Hrvata iz Vojvodini, obitelj Jasmine i Stipana Vukovića, PU Naša radost, Rotografika, farma Skenderović, šivaona Full Fill, NIU Hrvatska riječ, te brojni darovatelji koji su i ove godine prepoznali značaj okupljanja dejce. Logističku potporu pružila je Gradska knjižnica Subotica. 
Ž. V. 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay