Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sli­je Spo­ra­zu­ma – in­ci­den­ti

Samo nekoliko dana poslije potpisivanja Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava nacionalnih manjina, dogodilo se nekoliko srpsko-hrvatskih incidenata. Košarkašu beog-radskog Partizana Milanu Guroviću, koji je s tetoviranim likom Draže Mihajlovića na mišici htio igrati protiv Cibone u Zagrebu, Ministarstvo unutarnjih pos-lova Republike Hrvatske zabranilo je ulazak u tu zemlju, ocjenjujući takav čin provokacijom. U Srbiji su mediji to različito komentirali, a samo su najliberalniji srbijanski političari izjavili da je pokušaj ulaska Gurovića u Hrvatsku s takvom ikonografijom na tijelu sam po sebi čin političkoga izazova.
U subotu 20. studenoga u sred bijela dana troje studenata iz Beograda, državljani SiCG, pokušalo se slikati s plakatima Draže Mihajlovića ispod spomenika banu Jelačiću u središtu Zagreba. Reagirali su nazočni građani, bilo je i koškanja, a izgrednike je hrvatska policija privela na ispitivanje. Studenti su iz Beograda došli u Zagreb organizirano, posjetiti izložbu »Dora Maar i Pica-
sso«. 
Dan iza toga, u ned-jelju, na zagrebačkom Prekršajnom sudu dvoje od tih troje beogradskih studenata osuđeno je na višednevne zatvorske kazne, zbog »remećenja javnog reda i mira te drskog ponašanja i vrijeđanja moralnih osjećaja građana«. Na 15 dana zatvora osuđen je nepravomoćno Stevan Vranešević, na pet dana Mirjana Đerković, dok je protiv trećeoptužene Anje Božanić obustavljen sudski postupak.
Prvooptuženi Stevan Vranešević (25), student arhitekture iz Beograda, dežurnom je prekršajnom sucu Damiru Romsteinu rekao da za srbijansku televiziju radi na kratkometražnom filmu o zabrani ulaska u Hrvatsku Partizanovu košarkašu Milanu Guroviću«. On je, kako donosi Vjesnik, još izjavio da taj njegov čin »nema političku pozadinu« i da je radio »na svoju ruku« kako bi pokazao »apsurd zab-rane igranja Partizanova košarkaša u Hrvatskoj«, usporedivši ga s Hitlerovim bojkotom tamnoputih sportaša na berlinskim Olimpijskim igrama. Vranešević je također izjavio kako »ne zna da je Mihailović osuđen za ratne zločine«, te da »o njemu nema stava«, ali da je od policajaca nakon uhićenja naučio ponešto o Mihailovićevoj ulozi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, žaleći ako je svojim činom uvrijedio Zagrepčane. Drugooptužena Mirjana Đerković (24) izjavila je da je fotografirala Vraneševića na njegovu zamolbu i da »sigurno ne bi sudjelovala u tome« da je znala što će se dogoditi.
Istoga dana kada su beogradski studenti pokušali slikanje na Trgu bana Jelačića, ali u večernjim satima, kombi Plivačkog kluba Partizan iz Beograda razlupan je i zapaljen u Zagrebu. Glasnogovornica zagrebačkog MUP-a Gordana Vulama izjavila je da je oko 20,30 sati došlo do požara na kombiju beogradske registracije, koji je bio parkiran na parkiralištu ispred hotela »I«, na području Novog Zag-reba. Vatrogasci su požar ugasili za dvadesetak minuta, kombi je potpuno uništen, a materijalna šteta iznosi oko 60.000 kuna (8.000 eura).
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika