Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetovanje u Novom Vinodolskom

Završnica kolovoza za djecu osnovnoškolske dobi može biti veoma stresna jer se odbrojavaju dani raspusta i bliži početak škole. Međutim, za djecu na nastavi na hrvatskom jeziku on je interesantan i ispunjen kao i ostali dio ljetnog odmora. Iz brojnih programa i aktivnosti koje im se nude želim pisati o boravku u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom. I ove je godine Hrvatsko nacionalno vijeće organiziralo nezaboravno ljetovanje za stotinu djece koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Vojvodini. Uz djecu četvrtaša iz Subotice, Bezdana, Berega, Monoštora, Sonte i Plavne od 20. do 27. kolovoza u villi Rustica boravili su i članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice. Ne znam je li potrebno istaknuti da je provod bio nezaboravan, program i aktivnosti veoma interesantni, a vrijeme kao poručeno. 
Kao što je i uobičajeno djeca su dan počinjala tjelovježbom, ukusnim doručkom te odlaskom na plažu gdje je za neplivače organizirana školica plivanja, a za one malo hrabrije i skakanje u more. Istodobno, mogli su se natjecati u odbojci na pijesku ili stolnom tenisu kao i sudjelovati u nekoliko ponuđenih radionica tijekom poslijepodnevnog odmora. Večernji sati su bili rezervirani za druženje s drugom djecom koja su boravila u odmaralištu uz karaoke, ples, subotičke tamburaše i druge vidove zabave. Organiziran je i obilazak grada vlakićem kako bi se što bolje upoznali s ovim prekrasnim mjestom.
Boravak u Novom Vinodolskom obogaćen je dolaskom gradonačelnika Grada Zagreba Milanom Bandićem s čijom se potporom već četrnaestu godinu provodi ovaj projekt za djecu iz Vojvodine, od čega su šesti put u Novom Vinodolskom. Želeći da se uvjeri da se ugodno osjećaju na ljetovanju posjetio ih je u srijedu, 22. kolovoza. Voditeljice su s djecom i mladim tamburašima pripremile odličan program za što ih je gradonačelnik Bandić nagradio vožnjom brodom do otoka Krk gdje su posjetili mjesto Vrbnik. Izlet je realiziran već sutradan. Bio je to bez sumnje poseban ugođaj budući da je Vrbnik jedno od najpoznatijih hrvatskih mjesta zbog svoje glagoljaške baštine, ali i zbog posebnog položaja kojeg je zauzeo na gotovo 50 metarskoj visini na hridi koja doslovce uranja u more. U njemu se nalazi i najuža ulica na svijetu ali su kroz nju, ne brinite, svi sigurno prošli.
Tjedan dana na moru brzo je prošlo, stekla su se nova iskustva i prijateljstva, a tamburaši su ostavili jaki dojam na domaćine, na što smo posebno ponosni. Do sljedećeg raspusta uživajte u fotografijama i lijepim sjećanjima naših prijatelja.
B. I. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika