Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Godišnjak br. 8 dostupan na internetu

SUBOTICA – Radi veće dostupnosti znanstvenih sadržaja koji za temu imaju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata odlučio je još 2012. godine cjelovite sadržaje brojeva svojega Godišnjaka za znanstvena istraživanja objaviti i na internetskim stranicama Zavoda (www.zkvh.org.rs ). Tako je odnedavno dostupan i sadržaj Godišnjka broj 8. Na ovaj način u ZKVH-u žele osnažiti diseminaciju sadržaja o Hrvatima u Vojvodini i tako barem djelomice otkloniti deficite na tome području. 

Slamarke na dječjem festivalu u Iloku

ILOK – U okviru programa 51. iločke berbe grožđa održan je dječji festival 1. Kids Folk Fest. Cilj je festivala obogatiti sadržaje primjerene djeci kao što su folklor i stari običaji te narodna tradicija. U okviru programa održana je i kreativna radionica u tehnici slame koju su vodile Biserka Horvacki i Marija Rukavina Prćić, članice HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta uz potporu ZKVH-a. Na festivalu su nastupila četiri dječja kulturno-umjetnička društva, tri s područja Iloka i jedno iz Slovačke.
(ZKVH)

Dužijanca nominirana za turističku nagradu u Solinu

SUBOTICA – Grad Subotica i Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca nominirani su za kolektivnu međunarodnu turističku nagradu Golden Interstas – Best for excellence in tourism award 2018. a gradonačelnik Subotice Bogdan Laban nominiran je za individualnu međunarodnu turističku nagradu Povelja fest 2018. Obje se nagrade dodjeljuju u okviru Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza Interstas u Solinu koja će u studenome ove godine biti održana 25. put.
D. B. P.

Gradić fest u Novom Sadu

NOVI SAD – Gradić fest, nekada poznatiji kao Festival uličnih svirača, održava se od 30. kolovoza do 1. rujna u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Na nekoliko lokacija, izvođači i stvaratelji nekomercijalne glazbe, te performeri izvan uobičajenih medijskih aranžmana, glazbom će grliti zidine stare Tvrđave i posjetitelje ovog događaja. 
Prateći program Gradić festa uključuje i aktivnosti udruge UGRIP (koja se bavi kulturnim i duhovnim naslijeđem Petrovaradinske tvrđave) i Suburbium (bavi se usklađivanjem očuvanja barokne sredine Gradića i potreba aktualnog življenja u njoj). Priređena je i izložba Revitalizacija beogradske kapije master studenata dizajna enterijera na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu. 
M. T.

Seminari iz tradicijske kulture

BAČ – Udruga građana Tragovi Šokaca iz Bača priređuje prvi po redu Seminar tradicijskih instrumenata koji se održava od srijede, 29. kolovoza, do petka, 31. kolovoza, i šestu po redu manifestaciju Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji koja će biti održana sutra (subota, 1. rujna) u Etno kući Didina kuća u Baču. Predavanje na temu Zimska pokrivanja za glavu bit će održano u 16 sati, a radionica počinje u 17 sati. Nakon toga, od 19.30 sati slijedi Revija i kulturno-umjetnički program koji će biti održani u Plavoj dvorani Doma kulture u Baču. 

Hajo na Zlatnim žicama Slavonije

POŽEGA – Ansambl Hajo iz Subotice plasirao se i ove godine na popularni festival Zlatne žice Slavonije koji se održava u Požegi u sklopu Aurea festa. Subotičani će nastupiti u nedjelju, 2. rujna, s pjesmom Ratari i ribari, za koju tekst i glazbu potpisuje Tomislav Vukov, a aranžman Marinko Piuković. Ansambl Hajo nastupa peti puta na ovom prestižnom festivalu u Hrvatskoj. 
Inače, ansambl ove godine slavi 30 godina postojanja, a ovih dana očekuje se i njihov novi CD naslovljen Tu su moji dobri ljudi, tu su moje uspomene. Na CD-u se nalazi 10 autorskih numera, a izdavač je zagrebački Croatia records. 

Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu

LJUTOVO – Deseta po redu Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu bit će održana u iduću nedjelju, 9. rujna, u mjesnom Domu kulture s početkom u 20 sati. U programu sudjeluje četiri sastava iz Subotice, Mohača (Mađarska) i Kaptola (Hrvatska) te domaćini – Tamburaška sekcija HKUD-a Ljutovo. Ulaz je besplatan.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika