Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje poći sutra?

GPS – Gdje poći sutra? naziv je programa profesionalne orijentacije kojega za učenike hrvatskih odjela iz Vojvodine organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće i udruge Naša djeca i Stopa. Taj je program ove godine održan treći puta, ponovno u selu Bruška pokraj Benkovca, u Hrvatskoj. 
Ove je godine program polazilo šesnaestero budućih »malih maturanata«, odnosno učenika osmog razreda osnovne škole i petero budućih »velikih maturanta«, tj. učenika koji ovih dana polaze u četvrti razred srednje škole. Program je trajao devet dana, a vodile su ga psihologinja Jasna Vojnić i pedagoginja Margareta Uršal, koje su ujedno i djelatnice Hrvatskog nacionalnog vijeća, pedagoginje Jelena Đolai i Anita Kolar i teologinja Anita Gatarić. 
Radionice i igrice

Program Gdje poći sutra? je osmišljen u vidu svakodnevnih radionica i igrica, koje su se koncentrirale oko tri velike cjeline: upoznavanje sebe, upoznavanje zanimanja i područja rada i kombiniranje onoga što želim i što mogu u »idealnu sliku« toga puta. Osim navedenoga, program ima za cilj i rad na osobnom izgrađivanju polaznika, boljem međusobnom upoznavanju i jačanju njihova zajedništva. Ove su godine prvi puta polaznici radili i specijalizirane testove za profesionalnu orijentaciju koje je za potrebe programa Gdje poći sutra? osigurao Jure Mišković, ravnatelj Osnovne škole Stjepan Radić iz Božjakovine u Zagrebačkoj županiji.
»Nakon višednevnog boravka u miru i prirodi, izvan vanjskih podražaja, bez računala i mobitela, polaznici su se usmjerili na neka zanimanja, zauzeli neki smjer, i sada imaju godinu dana promišljati o tomu, sagledati to sa svojim roditeljima i dodatno se informirati, prije nego li donesu konačnu odluku koju će srednju školu ili fakultet upisati. Dakle, započinju završnu godinu škole s jasnijom vizijom o svojoj budućnosti. Testovi koje nam je osigurao ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine olakšali su nam zadaću u usmjeravanju i tako dali dodatnu ozbiljnost ovom programu«, kaže Jasna Vojnić. 

Izleti na more

Osim radionica u sjedištu programa u Bruškama, polaznici su imali i tri organizirana izleta. Jedan od njih bio je izlet u dvadesetak kilometara udaljen Biograd na Moru gdje su se kupali na plaži. Jedan je izlet bio rezerviran za Fun park Biograd, koji je najveći park zabave u Hrvatskoj, a imali su prilike ići i na jednodnevno krstarenje oko Kornata. Izlet u Fun park Mirnovec financirao im je Grad Biograd na Moru, a izlet na Kornate Grad Benkovac, koji je ujedno i glavni pokrovitelj programa Gdje poći sutra?.

Promišljanje u miru

»Ovaj program je jedinstven, jer je znatno sadržajniji i duži od programa profesionalne orijentacije u školama koji se najčešće svodi na testiranje. Ovdje djeca u višednevnom miru i prirodi imaju priliku odvojiti mnogo više vremena na promišljanje o sebi i svojoj budućnosti i u konačnici da postanu svjesni važnosti odluke o odabiru svoje buduće profesije. I sami polaznici su u završnici ocijenili ovaj program kao vrlo koristan. Smatramo da kao takav, program profesionalne orijentacije pridonosi kvaliteti obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, ali i boljoj budućnosti hrvatske zajednice«, kaže Jasna Vojnić.
Glavni pokrovitelj programa Gdje poći sutra? bio je je i ove godine Grad Benkovac. Veliku potporu ponovno je pružio i župni svećenik don Anđelko Buljat koji je osigurao smještaj polaznicima u župnom domu u Bruškama, a pojedine segmente programa pomogli su i hrvatski Caritas te Hrvatska vojska. Potporu su dali i mještani Bruške, odnosno Benkovca, koji su djeci i mladima iz Vojvodine svakodnevno donosili slastice i sokove.  
Program GPS – Gdje poći sutra? bit će organiziran i idućih godina.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika